Diskusjonen om turistskatt har gått i lokale og nasjonale medier den siste uka. Utgangspunktet er toalettkaos både i Lofoten og i Sogn, med attraksjoner ødelagt av skit og dopapir. Flere andre land har turistskatt som skal hjelpe på utgiftene til toalett, søppel og parkering. I Norge er noen for, og noen i mot. Regjeringa sier foreløpig nei til en egen turistskatt.

En av de mest besøkte kommunene i vårt område er Rauma, som med Trollstigen spesielt, får mange hundre tusen turister på besøk hvert år. Fra innland og utland. Ordføreren tror ikke turistskatt er vegen å gå.

– Jeg er på linje med Regjeringa sin politikk. Norge er allerede et dyrt land å feriere i. Jeg skjønner utgangspunktet for forslaget, men tror skatt blir feil måte å gjøre det på. Foreløpig er ikke turistskatt noe tema her, sier Lars Olav Hustad (H) til Rbnett.

– Jeg har full forståelse for at vi må prøve å finne nye løsninger, særlig der det blir tilrettelagt for turister, legger Hustad til.

Trafikk i Trollstigen

I sommer har der flere ganger vært meldt om trafikkaos og kø i Trollstigen. Ordføreren ser på det som et positivt signal.

– Det betyr at det er mye folk her. Det er mange potensielle kunder, som forhåpentligvis vil legge igjen penger til det lokale næringslivet. Det gir oss også arbeidsplasser i kommunen.

– Er det nødvendig å gjøre grep med trafikken i Trollstigen?

– Jeg opplever det ikke som et voldsomt kaos. Det er noen ganger det blir trangt om plassen, og vi må sørge for å være i forkant og legge til rette. Men det er ikke ofte det er kaos.

– Det er positivt at det kommer mange folk som vil se hva vi har å by på. Og så ser jeg mange andre turistdestinasjoner rundt om i verden, det er av og til litt trangt om plassen der også, sier ordfører Hustad.

Ikke avvisende ved Atlanterhavvegen

I Eide er ikke ordfører Egil Strand (H) like avvisende til tanken om turistskatt.

– Jeg ser at det er delte meninger i denne saken. En slik skatt kan være greit dersom den kan gi bedre tilbud til turistene. Jeg ser ikke på dette som en inntektskilde for kommunen, men som midler for å dekke utgiftene, sier Egil Strand.

Han innrømmer at det er problemer med knapphet på toalettfasiliteter noen steder langs Atlanterhavsvegen, som er det store turistmålet i Eide og Averøy.

– Det er toalett ved sørvisstasjonen på Averøy-sida. Men det mangler toalett på stedet der Marmorormen ligger. Her har man lagt fram rør, men det er ikke gjort noe mer. Dette må vi se på. Heller ikke ved parkeringsplassen i Gaustadvågen er det toalett, sier han.

Atlanterhavsvegen tiltrekker seg stadig flere turister, uten at det har gitt særlig økonomiskke ringvirkninger for Eide. Men Egil Strand er klar på at noe bør gjøres for å gi turistene muligheter for å gå på toalett uten å måtte gå ut i naturen. Hvordan dette eventuelt skal gjennomføres og finansieres, har han ikke noe klart svar på ennå.

– Dersom man skal innføre turistskatt, må det finnes en lettvint måte å gjøre dette på, sier han.

Lars Olav Hustad Foto: Bjørn Brunvoll
Ordfører i Eide kommune. Foto: Oddbjørn Harnes