Torsdag formiddag observerte forbipasserende at et gårdsbruk i Fræna hadde besøk av flere slakteribiler, biler fra Mattilsynet, politibil, og traktor med dyretransport-henger. Samtidig var flere ute på jordene og hentet inn dyr.

– Ikke tilfredsstillende dyrehold

Magne Mo, avdelingssjef i Mattilsynet Nordmøre og Romsdal, opplyser dette til Romsdals Budstikke:

– Vi har avviklet et dyrehold i Fræna kommune i dag. Vedtaket om avvikling ble fattet på slutten av fjoråret, fordi dyreholdet på gården ikke var tilfredsstillende etter dyrevelferdsloven.

Mo forteller at vedtak om å avvikle dyrehold, skal gjennomføres av de som eier og driver virksomheten sjøl. Det ble ikke gjort i dette tilfellet.

– Derfor gjennomførte Mattilsynet aksjonen i dag, sier han.

Ingen dramatikk

Politiet var til stede, men Mo forteller at avviklingen skjedde uten dramatikk. Det bekrefter også Tor-André Gram Franck i politiet.

– Det er helt vanlig at politiet bistår i slike saker, uavhengig av hva som skjer på stedet, sier Magne Mo.

– Hva var bakgrunnen for avviklingen?

– Vi har vært på gården gjennom flere år og har gitt flere pålegg om bedringer. Noen ganger er de blitt gjennomført og vi har fått en bedring, men den har vært midlertidig, og situasjonen har ramlet tilbake slik den var, sier Mo.

På den bakgrunnen fant Mattilsynet ut at situasjonen ikke var holdbar, og gjorde altså det nevnte vedtaket om avvikling i fjor.

Kjørte et 60-talls dyr til slakteriet

– Hva gjorde dere på gården?

– Vi samla inn et 60-talls dyr, og fikk dem på bil som nå tar dem til slakteriet. Dyra var ute alle sammen.

– Slaktes dyra fordi de er i så dårlig forfatning?

– Slakting er normalt i en situasjon der Mattilsynet må gjennomføre vedtak fordi virksomheten sjøl ikke har gjort det. Hadde de avviklet sjøl, kunne de solgt dyra, men vi gjør dette på enkleste måte.

– Hva har vanskjøtselen bestått i?

– Dyra har i perioder fått for lite mat og vann, og er jamnt over for magre. Men i hovedsak har problemet vært manglende stell og oppstalling, og miljøet både inne og ute.

– Hvordan vil du beskrive tilstanden dyra var i da dere hentet dem i dag?

– De var under middels hold, men transportdyktige. Vi måtte avlive en liten kalv, den var sjuk, og vi fant den i utmarka.

– I etterpåklokskapens lys – ventet dere for lenge med å vedta avvikling?

– Avvikling er et dramatisk inngripende virkemiddel. Vi gir først virksomhetene sjanse til å følge opp pålegg på egen hånd, men nå mente vi forholdene var såpass alvorlige og hadde vært det en stund, derfor valgte vi et så inngripende virkemiddel.

– Men tenker du at dere ventet for lenge?

– Det vil jeg ikke kommentere nå.

– Hvilke instanser og hvor mange var involvert, i tillegg til politiet?

– Vi hadde bistand fra Nortura med transport til slakteri, åtte medarbeidere fra Mattilsynet deltok, to fra dyrevernnemda, og tre fra landbrukskontoret i Fræna, opplyser Mo.

– Hva skjer videre nå?

– Nå har vi avvikla dyreholdet, og vurderer hva vi gjør videre. Blant alternativene er politianmeldelse, eller aktivitetsnekt, sier Mo.

Aktivitetsnekt handler om å nekte retten til å ha dyr.

Mo understreker at Mattilsynet ikke har konkludert på noe av dette ennå.

Flere er involvert, også i annen kommune

– Hvor mange gårdbrukere er berørt av aksjonen i Fræna?

– Flere navn har vært involvert i virksomheten, både på eiersida og i den daglige drifta. Eierforholdene har også skiftet underveis, sier Mo.

Romsdals Budstikke er kjent med at minst en av driverne i Fræna har gård med dyr også i en annen kommune i Romsdal.

– Følger Mattilsynet opp dyreholdet der også?

– Det blir tett fulgt opp, ja, i aller høyeste grad! Også der er det flere titalls dyr, sier Mo.

Skjer svært sjelden

Avdelingssjefen opplyser at en aksjon som torsdagens i Fræna, er sjelden. Normalt vil gårdbrukere sjøl avvikle dyrehold hvis de får pålegg om det. Moe anslår mellom 5 og 10 tilfeller i Nordmøre og Romsdal siden 2004, der Mattilsynet sjøl har måtte gjennomfør et slikt vedtak.

– Hvordan vil du oppsummere aksjonen?

– Den gikk veldig fint. Vi fikk gjennomført det vi var kommet for å gjøre, med god bistand fra andre og fra egne medarbeidere, så jeg sier meg godt fornøyd.

PS: Det har så langt ikke lyktes Romsdals Budstikke å komme i kontakt med gårdbruker.