Det opplyser kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell, som er operatør på Ormen Lange. Senteret for jordskjelvet var ca. 65 kilometer sørvest for Ormen Lange.

Brukte over én milliard

Ormen Lange-lisensen brukte før utbygginga over én milliard kroner på kartlegging av Storegga-raset, knyttet til mulig risiko ved gassutvinning på feltet. Konsekvensene av et nytt skred mot gassrørledninger eller produksjonsutstyr på havbunnen, ville blitt katastrofale. Før feltet kunne bygges ut, måtte det fastslås at faren for nye skred var minimal, og at en utbygging ikke ville øke skredfaren.

Verdens fremste geologer ble engasjert i undersøkelsene.

Et av verdens største

Ormen Lange-feltet ligger i kanten av Storegga-raset, som er et av verdens største undersjøiske skred. For ca. 8200 år siden raste enorme mengder med stein, sand, leire og grus ut fra kanten av den norske kontinentalsokkelen ved Storegga. Bakkanten av raset er ca. 300 kilometer lang, og deler av skredmassene raste hele 800 kilometer utover i dyphavet.

10–15 meter høy flodbølge

Skredet førte blant annet til at steinalderbosetningene på Vestlandet ble knust av en 10–15 meter høy flodbølge, og det er funnet merker høyt oppe på land i Skottland og på Færøyene.

Norsk Hydro satte som utbyggingsoperatør for Ormen Lange i gang et større prosjekt for å vurdere skredfaren i området, og for å finne ut hva som hadde utløst Storegga-skredet.

Det måtte også utvikles gode løsninger for design og installasjon av konstruksjoner og rørledninger som skulle plasseres på en den svært ujevne sjøbunnen som Storegga-skredet etterlot.

Grundige undersøkelser

Grundige seismiske og geotekniske undersøkelser ble gjort i perioden fra 1999 helt fram til 2006. Sonderinger og mer enn 200 meter lange boringer på havdyp mellom 250 og 1600 meter ble utført.

NGI utviklet også en helt ny type poretrykksmålere som kunne plasseres nede i borehullene opptil 1100 meter under havoverflaten for registrering av poretrykket i sedimentene. NGI undersøkte boreprøvene og vurderte resultatene fra alle grunnundersøkelsene.

I tillegg hadde NGI flere oppdrag i forbindelse med å planlegge hvordan gassrørledningene skulle plasseres på den meget ujevne havbunnen og krysse raskantene.

kommunikasjonssjef: Kitty Eide i Shell. Foto: Erik Birkeland Foto: ERIK BIRKELAND