MOLDE: – Jeg burde egentlig ikke si så mye nå, fordi jeg er altfor engasjert, men jeg kan på ingen måte støtte den videre liberaliseringen av alkoholpolitikken i Molde. Det er slike saker som gjør at jeg noen dager tenker at jeg vil slutte med politikken, sa Krfs Inger Cecilie Frisvoll fra talerstolen.

Ville slippe pålagt e-kurs

Saka gjaldt ønske fra utelivsbransjen om å få slippe et lovpålagt e-læringskurs for alle ansatte som en del av skjenkeprogrammet "Ansvarlig Vertskap" i Molde kommune.

Fra før må styrer/stedfortreder og bevillingshaver dokumentere at de har deltatt på kurs i Ansvarlig Vertskap.

Inntil nå var ordlyden i kommunens skjenkereglement at også "andre ansatte som har innbefatning med salg eller utskjenking av alkohol skal ha dokumentasjon på bestått e-lærings kurs i Ansvarlig Vertskap inn 6 måneder etter ansettelse."

– Tungvint og kostbart

Utelivsbransjen har protestert på kravet, og skriver at:

# Det er urimelig å kreve at ansatte skal logge seg inn, betale og gjennomføre et slikt kurs hver for seg. Det er ressurskrevende med tanke på tid, da vi må be alle ansatte sette av timer til å gjennomføre kurset enten på jobb eller heime og betale for dette.

# Det er meget kostbart med egen innlogging og betaling for hver enkelt for de bedriftene som har mange ansatte og ekstrahjelper som ikke jobber så ofte, eller jobber kun sesong.

# Det er tungvint med tanke på betaling, utlegg og gjennomføring for den enkelte.

Rådmannen ble overbevist

I sin innstilling ville rådmannen følge bransjens ønske, men ønsker at opplæringen blir dokumentert internt.

Det var ikke nok for Frisvoll, som var skeptisk at bransjen sjøl "bare skal få sette et kryss":

– Som sjukepleier vet jeg at det ikke alltid er slik at et kryss i en perm betyr at man har fått god opplæring, sa Frisvoll.

– Men tror du virkelig at alkoholen vil flomme uten dette e-læringskurset? spurte Høyres Geir Blakstad.

– Jeg sier ikke at de skal velge ett kurs foran et annet, men at et kryss kan bety hva som helst, svarte Frisvoll.

Er 1,5 time for lang tid?

Partifelle Hallgeir Ringstad pekte på at "mange timers" kurs i realiteten er 1,5 time, og mente argumentet ikke holdt.

Terje Tovan (BOR) viste imidlertid til at mange bransjer er pålagt kurs, men at det ville være feil av kommunen å velge ett spesifikt e-læringskurs som alle ansatte i bransjen må ta.

Kim Thoresen-Vestre er klar på at skjenkepolitikken Molde i nåværende periode har beveget seg i en mer liberal retning:

– Samtidig har vi vært stolte av kravene våre i "Ansvarlig Vertskap". Som kunnskapsparti kan vi ikke fire på dem. Folk skal få kose seg, men vi må tenke på de mest lettpåvirkelige og svakeste, og vi vet at tilgang på alkohol betyr mye, sa SV-er Thoresen-Vestre.

– Molde var stjerneeksempel

Sidsel Rykhus (Ap) forsøkte redde kurskravet ved å vise til at Moldes regler blir sett opp til av andre kommuner:

– Flere vil ta etter oss fordi vi har dette i reglementet. Da kan vi ikke ta det vekk. Og 200 kroner som det koster, koster vel andre ting også? Dessuten kan den ansatte ta med seg kursbeviset videre i andre jobber, påpekte Rykhus, men fikk ikke med alle partikolleger.

Tapte avstemning

Med Høyres Jan Erik Nyland, som driver utestedene Syd og Glass som inhabil, var det 45 voterende, men de 13 stemmene (SV 3, KrF 3, V 1 og Ap 6) var ikke nok til å beholde kurskravet.

Engasjert: Inger Cecilie Frisvoll fra KrF. Foto: Erik Birkeland Foto: ERIK BIRKELAND
Inhabil: Høyres Jan Erik Nyland, som både driver vinbaren Syd og restauranten Glass ved kaia i Molde, ble erklært inhabil i saka og måtte følge den fra salen. Bildet er tatt tidligere. Foto: Erik Birkeland Foto: ERIK BIRKELAND