MOLDE: Den siste store investeringen er en «knekkerobot» til om lag fem millioner kroner. Den «knekker» (bøyer kantene) på stålplater, som blir rammen i mange av armaturene som produseres ved fabrikken. Den høgteknologiske roboten gjør samme jobb som tre personer, og kan kjøres hele døgnet.

– Utfordringen har vært at roboten må være like fleksibel som menneskelig arbeidskraft, men kunne jobbe 24/7. Roboten skal knekke plater/braketter til 15 – 20 produktfamilier, som betyr 100 – 150 forskjellige varianter av armaturer. Disse armaturene består av til sammen 200 – 300 forskjellige artikler maskinen kan lage, sier fabrikksjef Birger Holo.

Han påpeker også at det er noe av styrken til fabrikken i Molde at mange ulike armaturer kan produseres på kort tid. Nesten alle produktene blir laget på bestilling fra kunde, minimalt er på lager.

– Vi måtte finne en maskin som bygger vårt konkurransefortrinn, som kan produsere små serier og være fleksibel, sier Holo.

Øker produktiviteten

Effektiviseringen roboten gjør, fører ikke til oppsigelser. Nedbemanning skjer ved naturlig avgang, og noen medarbeidere kan bli flyttet til andre deler av produksjonen.

– Roboten gjør ikke operasjonen så mye raskere enn en person. Men når roboten gjør dette, kan arbeiderne her gjør andre oppgaver, altså økes produktiviteten. Samtidig er det god HMS i å skåne arbeiderne for noen av de tyngste oppgavene, sier produksjonssjef Arnor Evensen.

Han viser fram eksempel på en av de tyngre rammene, som veier flere kilo. Med mange vendinger og bevegelser for å knekke, kombinert med et stort antall i produksjon, blir den fysiske slitasjen stor.

Roboten kan gå 24 timer i døgnet, og vil antakelig produsere rundt 10.000 objekt i måneden, av en total produksjon på Glamox på 50-60.000 enheter i måneden.

Investering er nødvendig

– For å overleve i denne verden er nytt utstyr og robotisering noe vi må sette veldig høgt for å ha mulighet til å konkurrere, både internt i Glamox-konsernet, og utad. Den utviklingen vi får gjennom en slik investering er noe vi trenger for å kunne ha en metallproduksjon i et høgkostland. Det er viktig for Glamox, sier Evensen.

Han er glad for at man nå får på plass denne investeringen. Den gamle maskinen er fra 1993, og er langt mindre fleksibel. Den nye roboten ble testet hos andre fabrikker i forkant, noe som forsikret at kvalitet er god nok.

Etter noen ukers opplæring og innkjøring, er man nå i gang med produksjonen. For hvert produkt som skal lages må maskinen programmeres grundig for at alt skal bli riktig.

– Dette er en av mange maskiner som gjør oss i stand til å konkurrere, sier Evensen, som sier fabrikken i Molde også har bestilt en ny robot som skal montere pakninger mellom lysarmatur og plast- eller glasskjerm.