MOLDE: Fredag presenterte Romsdals Budstikke planene for videre utbygging av Øvre Eikrem øst i Molde. De kan gi til sammen 160 flere boenheter i fem blokker og tre rekkehusbygg øst for Eikrem Panorama.

Tegningene i reguleringssaka er imidlertid ikke ensbetydende med det som skal stå ferdig, påpeker daglig leder i Eikrem Utbygging AS, Rolf Eidsæter, som også er adm.dir. i MOBO, en av aksjonærene i selskapet.

– Vi vil ta på alvor at det ikke skal se så voldsomt ut, sier han til Romsdals Budstikke.

Utfordrer arkitekt på fasade

Han har merket seg at både kommunalsjefen og politikere er kritisk til utseendet på blokkene i reguleringssaken.

– Jeg ser at de kan oppfattes som en «sammenhengende, grå vegg», men de første tegningene var mest for å illustrere antall boenheter. Til byggesaka vil vi utfordre arkitekten på å bearbeide prosjektet med både fasader, uttrykk og beliggenhet, som for eksempel at ikke alle ligger helt på samme linje, forteller Eidsæter til Romsdals Budstikke.

– Men det er riktig at dere har gått vekk fra flere terrasserte leiligheter, slik som Eikrem Panorama, og over til mer «vanlige» blokker?

– Ja. Bakgrunner for at vi nå tenker annerledes er flere ting, både kostnader og at det i terrasserte leiligheter blir mye «dødareal». Terrasserte leiligheter er bra, men kan også gi noen mindre bra leiligheter i samme prosjekt. Ved å gå for en tradisjonell blokk, sikrer vi like lysforhold til alle, sier han.

– Blokker var planlagt lenge

Antall boenheter i reguleringsforslaget som politikerne sendte ut på høring forrige uke, er imidlertid ikke høgere enn i de forrige planene for området.

De åpnet for terrassert lavblokkbebyggelse og rekkehus/kjedehus øst for Eikrem Panorama, mens det nå foreslås blokkbebyggelse i store deler av området, bortsett fra et område med tre rekkehusbygg nærmest vegen i øst.

– Det har vært tenkt blokker der hele tida, så vi erstatter ikke småhus med blokker. Antall boenheter er faktisk litt lavere nå, forteller Eidsæter og viser til at det også er planlagt eneboligtomter og tomannsboligtomter foran blokkene.

Pause for storprosjekt

Utbyggingen på Øvre Eikrem tilpasses markedet. Dermed blir det ingen storutbygging på én gang, opplyser selskapet.

– Det blir ikke bygget fem blokker samtidig. Slik markedet er nå, tar vi heller blokk for blokk østover, sier Eidsæter.

Han tror det nå går en god stund til Molde ser flere storprosjekt som Eikrem Panorama med 84 leiligheter og Brunvollkvartalet med 92 leiligheter.

– På 70- og 80-tallet ble flere større blokker bygget i byen, men de er sjeldne nå. Det er mindre risiko knyttet til finansiering og forhåndssalg ved å ta én blokk med et lavere antall leiligheter av gangen, for eksempel 30 boenheter. Det vil vi gjøre i den videre utbyggingen av Øvre Eikrem, opplyser han.

– Starter dere på dette i 2018?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi må se an nyboligmarkedet, som fortsatt er litt tregt sjøl om det begynner å bli bedre etter «oljenedturen». Det er godt mulig at vi faktisk starter med rekkehusene øst i området først, sier Rolf Eidsæter i Eikrem Utbygging AS.

Rolf Eidsæter sier blokkene vil se bedre ut enn på skissene. Foto: Julie Marie Kjerstad
Endrer form: Eikrem Panorama med 84 leiligheter består av to terrasserte blokker og en «alminnelig» blokk på tvers. Byggemåten forlates nå i planen for de neste blokkene. Foto: Per Tormod Nilsen