MOLDE: Statens vegvesen skal om kort tid lyse ut på anbud driften av ferjene på fire riksvegsamband i Møre og Romsdal. Sambandet Molde-Vestnes er ett av riksvegsambanda.

Flere avganger i helgene

– Ferjetilbudet på sambandet Molde-Vestnes er for dårlig slik det fungerer i dag. Særlig i helgene er der mange biler som blir stående igjen på kaia når ferja legger fra. I forbindelse med store arrangement er ikke ferjekapasiteten tilpasset trafikkmengden. Og ferjetilbudet på sein kveldstid er ikke godt nok tilpassa folk som jobber i Molde og som skal heim etter turnusarbeid, enten de skal til Vestnes eller Rauma, forklarer lederen av samferdselsutvalget i fylket, Kristin Sørheim (Sp), til Romsdals Budstikke.

Ber staten stille krav

Riksvegferjene er statens ansvar. Politikerne i samferdselsutvalget i fylkeskommunen har derfor bedt Statens vegvesen sørge for at det stilles krav om flere ferjeavganger og kortere overfartstid når de nye anbudene lyses ut.

– Vi kan ikke ha det sånn at ferjetilbudet på riksvegsambanda er dårligere enn ferjetilbudet på fylkesvegsambanda, sier Sørheim.

Fire ferjesamband

Riksvegsambanda omfatter Festøya-Solavågen og Volda-Folkestad på Sunnmøre, Molde-Vestnes i Romsdal og Halsa-Kanestrøm på Nordmøre.

Kristin Sørheim peker på at det for Molde-Vestnes er et problem at med mange trafikanter blir stående igjen på ferjekaiene i helgene.

– Vi har også fått henvendelser om at ferjetilbudet ikke er tilpasset arbeidsreisende mellom Molde og eksempelvis Vestnes eller Rauma. Vi hører om folk som jobber turnus og som ikke kommer seg heim over fjorden før langt på natt, enten de vil reise Molde-Vestnes eller Sølsnes-Åfarnes, sier Sørheim.

Politikerne mener det er nødvendig å ha et bedre ferjetilbud på plass når det nye fellessjukehuset tas i bruk.

Her er ønskelista:

Ønskelista fra politikerne i fylkeskommunen overfor staten ser slik ut:

¤ Avganger mellom Molde og Vestnes hvert 20. minutt.

¤ Fire ferjer må betjene sambandet.

¤ Flere avganger på sein kveldstid og i helgene.

¤ Ved behov for reserveferje, må reserveferja være på plass før det har gått fem timer.

¤ Lavere miljøutslipp.

¤ Kortere overfartstid.

Vil ha kortere reisetid

– Vi registrerer at mange klager på at ferjene bruker for lang tid på overfarten mellom Molde og Vestnes. I dag er det ikke andre krav til ferjerederiet enn at de skal holde avgangstidene. Vi må få inn i anbudsutlysningen at overfartstida skal reduseres. Da unngår vi å havne i en situasjon der vi er stilt sjakk matt fordi det ikke er satt krav om overfartstid i anbudspapirene, sier Kristin Sørheim.

Kostnaden med å sette opp flere ferjeavganger mellom Molde og Vestnes, er det staten som må ta.

Opp med farta: Kristin Sørheim og samferdselsutvalget vil ha kortere overfartstid Molde og Vestnes. Foto: Bjørn Brunvoll Foto: Bjørn Brunvoll