Molde: Saka mot en moldemann i 70-åra har nå fått en dato i retten. Mandag 27. august starter rettssaka i Romsdal tingrett, og hele uka er satt av til hovedforhandlingen.

Det er statsadvokaten i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, som skal føre saka mot den tidligere forretningsmannen. Han forsvares av advokat Roy Peder Kulblik fra Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz.

– Dobbeltfakturerte

Statsadvokaten mener tiltalte både tok ut penger til privat bruk og dobbeltfakturerte da han i 2015 var daglig leder for Samspleis AS, som også ytte tjenester til Kjerringsundet AS og Snarveien AS.

Mannen, som har vært en betrodd person i både det offentlige og i privat næringsliv i flere tiår, er i alt tiltalt for grov økonomisk kriminalitet pålydende 2,42 millioner kroner.

– Vi mener han har tappet selskapene for penger ved å dobbeltfakturerte og at han uberettiget har overført penger til seg sjøl, til privat bruk, uttalte statsadvokat Magne Nyborg til Romsdals Budstikke da tiltalen kom i februar i år.

– Tilregnelig nok for tiltale

Politiet har tidligere uttalt at de mener det dreier seg om såkalt Nigeria-svindel.

– Nigeriabedrageri ligger i bunnen, ja, da han skal ha fått lovnader om en gevinst, men som krevde innskudd på vegen. Det er imidlertid ikke relevant for straffbarheten i det vi mener han har gjort, sa Nyborg.

Tilregnelighet var også et tema i etterforskningen, og det er utført både en mindre og en full såkalt judisiell observasjon, etter ønske fra forsvarer.

Tiltalen baserer seg på at mannen i 70-åra er tilregnelig, men ifølge advokat Kulblik blir det likevel et tema i retten.

Hans klient erkjenner ikke straffskyld, og advokaten har kritisert politiet for å ha hatt en «svært svak» framdrift i saka.