MOLDE: Med fraksjonsleder Helge André Njåstad i spissen, besøkte fraksjonen - sammen med vararepresentant Knut Flølo - Oskar Sylte Mineralvannfabrikk, Brunvoll og Prezioso Linjebygg i Molde. Med var også partiets gruppeleder Margareth Hoff Berg i Molde kommunestyre og regiondirektør Torill Ytreberg i NHO.

Avgiftssjokk

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk i Molde rammes sterkt av den kraftige avgiftsøkninga på mineralvann som kom i statsbudsjettet for 2018, som resultat av budsjettforliket på Stortinget. Daglig leder Oskar Dag Sylte jr. sa etter budsjettforliket rett ut at det i sin ytterste konsekvens kan være spikeren i kista for mineralvannproduksjonen i Molde.

I budsjettforliket mellom Høyre, FrP, Venstre og KrF ligger det en kraftig økning av mineralvannavgiften, både på brus med og uten sukker og vann med smak. KrF foreslo avgiftsøkninga.

– Useriøst

Oskar Sylte betalte i 2016 nesten 22 millioner kr i mineralvannavgift. Ifølge Sylte-sjefen lå beløpet i fjor på om lag samme nivå. Det var før avgiftssjokket.

– Jeg synes det blir useriøst når en slik avgiftsøkning kommer rett fra blå himmel. Det blir uforutsigbart og vanskelig å forholde seg til, når en hel bransje påvirkes av politisk hestehandel, sier Oskar Dag Sylte jr.

Økt svenskehandel

I dag kan folk importere tvarer for opptil 350 kr tollfritt.

– Avgiftsøkninga betyr at folk kjøper enda mer fra utlandet. Jeg vet om folk i Molde som bestiller varene sine fra Sverige. Det sier noe om situasjonen når folk kan få tre brett med Coca-Cola levert på døra hjemme i Molde for 349 kr. Denne brusen blir det ikke betalt avgift på sier Oskar Dag Sylte jr.

– Forstår frustrasjonen

Frp-fraksjonsleder Helge Njåstad sier at han er villig til å se på mineralvannavgiften, men vil ikke fjerne 350 kronersgrensa for tollfri import.

– Jeg forstår veldig godt frustrasjonen hos dem som blir berørt av at det politiske Norge gjorde det en gjorde. Så tror jeg også de forstår hvorfor slike ting skjer i en budsjettforhandling når en har en mindretallsregjering. og skal finansiere krav for at en har flyttet noe på et statsbudsjett. Så lenge en har en mindretallsregjering, er det parti som må vise til sine velgere at de har fått gjennomslag for noe. Vi tar selvsagt ansvar for at vi inngikk et forlik med KrF. Men vi var fra dag èn tydelig på at vi ikke likte det. Alternativet ville vært mye verre. Da ville Arbeiderpartiets og Senterpartiets skatteopplegg blitt vedtatt. Vi sto i en skvis, og bli enig med KrF om noe vi ikke likte. Men vi fikk fjernet maskinskatten og redusert andre skatter. sier Helge Njåstad.

– Er bedrifter som Oskar Sylte Mineralvannfabrikk så lite viktige at de bare kan bortforhandles i et budsjettforlik, Helge Njåstad?

– Nei, nei. Det er kjempeviktig å ha slike bedrifter. Vi kan ikke kun drikke Pepsi MAX og Coca-Cola Zero. Det må være et mangfold, samt at vi må ha et lokalt eierskap som har lange briller på. Utlendinger kan med en styrebeslutning si at de flytter all produksjon utenlands. Å ha et lokalt eierskap med lokale arbeidsplasser, som sponser det lokale fotballaget, er viktig. Det ble ikke forhandlet vekk. Vi er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår. Noe det i dag ikke er. Norske eiere må i dag betale formuesskatt, selv om bunnlinja er negativ. For oss i Frp er det kjempeviktig å ha et mangfold. Frp er generelt opptatt av å få ned avgiftsnivået, selv om vi i et forlik ble presset til å øke noen avgifter, sier Helge André Njåstad.

Budsjettforliket på Stortinget ga Oskar Dag Sylte senior (fv.) og Oskar Dag Sylte junior avgiftssjokk. Foto: Bjørn Brunvoll