RAUMA: Kommunepolitikerne i Rauma ble overrumplet over Romsdal tingretts dom, der kommunen er dømt til å betale entreprenøren Veidekke Eiendom AS erstatning på 25,7 millioner kroner.  Tingretten mener kommunen burde ha avvist tilbudet fra entreprenøren Hent for å bygge det nye helsehuset, ettersom dette tilbudet etter rettens mening brøt med kommunens reguleringsplan for Strandgata-området på Åndalsnes.

Til kommunestyremøtet torsdag hadde kommunens advokat sendt et notat med sine vurderinger av dommen. Etter det Romsdals Budstikke erfarer, mener kommunens advokat at Rauma kommune har gode muligheter for å vinne fram med sitt syn dersom man anker dommen fra Romsdal tingrett inn for lagmannsretten.

Da saka skulle behandles i kommunestyret, ble dørene lukket og pressen og andre tilhørere sendt på gangen.

– Kommunen viser ikke kortene sine med våre vurderinger i tilfelle en anke, sa en av kommunepolitikerne til Romsdals Budstikke.

25,7 millioner kroner

For Rauma kommune svir det å skulle punge ut med 25,7 millioner kroner i erstatning til Veidekke Entreprenør AS, i tillegg til å skulle dekke Veidekkes og egne advokatutgifter med over to millioner kroner.

Hvor skal kommunen finne pengene? var omkvedet blant politikerne.

Tidligere i kommunestyrets møte spurte Per Vidar Kjølmoen (Ap) hvordan det vil påvirke Rauma kommunes muligheter til å investere i åra framover dersom kommunen må ut med nærmere 30 millioner kroner etter helsehus-rettssaka. I tillegg må kommunen ut med nærmere 30 millioner kroner i forbindelse med en eiendomshandel  i Teglverket.

– Vi håper å kunne øke opptaket av lån i helsehuset, svarte rådmann Toril Hovdenak. Hun sa at kommunen har 10-11 millioner kroner på kapitalfondet. Kommunen har også et driftsfond, men det er ikke nok til å betale alt kommunen i fall må ut med.

– Dermed slår det inn  driftsregnskapet vårt, med de konsekvenser det vil ha, sa rådmannen.

Det innebærer at kommunen kan bli nødt til å kutte i drifta de kommende åra.

Torbjørn Bruaset (Sp) tok opp spørsmålet om kommunen må ut med erstatningsbeløpet på 25,7 millioner kroner uavhengig av om dommen ankes.

Rådmann Toril Hovdenak svarte at en eventuell erstatning ikke betales før dommen i helsehussaka er rettskraftig.  Men beløpet blir i så fall renteberegnet fra tidspunktet da tingrettsdommen falt.

Ordføreren beklaget

Ordfører Lars Olav Hustad beklaget at byggesaka rundt helsehuset hadde havnet for domstolen.

– Det har ikke noe med at vi har noe å holde hemmelig, at vi lukket møtet.  Men kommunestyret har fått et notat fra vår advokat. Det ønsker jeg at kommunestyret må få satt seg inn i. Og det er et konfidensielt notat. Skulle det være behov for en generell debatt etter dette, kan kommunestyret vurdere å åpne møtet, sa ordfører Hustad.

RB retter:

I omtalen vår av dommen mot Rauma kommune om helsehuset, skrev vi at Hent AS hadde det billigste pristilbudet. Det korrekte er at Kristiseter/Veidekke hadde et pristilbud som var 26-27 millioner kroner lavere enn tilbudet fra Hent AS. Hent AS ble foretrukket som entreprenør.

Nærmest Gudrund Herje Langset, Torbjørn Bruaset og Ellinor Torsgård Solheim, alle fra Sp. Foto: Richard Nergaard