Åndalsnes: Det hender at en kommune opplever at en privatperson eller en bedrift har lyst å gi kommunen en gave. Hvordan forholder kommunen seg hvis den får tilbud om en gave på mange millioner kroner til et bestemt formål? Det vil lederen av kontrollutvalget i Rauma, Lars Ramstad (H), ha klare etiske regler for.

Gave fra Wenaas

– Kommunene har ofte etiske regler for hva ansatte eller politikere kan motta av gaver. Men hvordan forholder kommunen seg når den sjøl er mottaker av en gave? I Rauma ble det godt kjent da Wenaasgruppen ville gi Rauma kommune 35 millioner kroner, og seinere ytterligere seks millioner kroner, til det nye helsehuset. Hva ble sagt av giver og mottaker? Hvilke løfter ble gitt? Gaver kan vise seg å bli et dilemma for politikerne, sier Lars Ramstad til Romsdals Budstikke.

Ramstad, som tidligere har vært ordfører i Rauma og fylkesordfører i Møre og Romsdal, er opptatt av at det skal være klare kjøreregler når kommuner mottar gaver.

– Gaven fra Wenaasgruppen var en fantastisk sak som bidro til at Rauma helsehus ble realisert mye tidligere enn det ellers ville blitt. Kommunen kan bruke erfaringene fra den saka til noe positivt å lage klare og ryddige kjøreregler som både giveren og mottakeren vet hvordan man skal forholde seg etter, legger Ramstad til.

– Ønsker kontrollutvalget at kommunen skal være mer varsom med å ta imot gaver?

– Det har ikke kontrollutvalget sagt. Men vi er opptatt av at det lages klare regler når gaver mottas, spesielt hvis det knytter seg betingelser til gaven. Vi mener det må føres møteprotokoller; hvem som deltar, hva ble giveren og mottakeren enige om? Det må protokolleres og journalføres. Også e-poster må journalføres. Det vil skape åpenhet rundt gavesituasjonen, mener Lars Ramstad.

– Hva er risikoen dersom kommunen ikke har et bevisst forhold til gaven?

– Da kan man komme opp i en politisk diskusjon om habilitet og om betingelser som har vært uttalt knyttet til gaven. Det er ingen ønsket situasjon, sier Ramstad.

Kontrollutvalgets leder i Rauma ber rådmannen utarbeide etiske regler for hvordan kommunen skal opptre i de tilfeller man tar imot en gave.

– Rauma kommune burde tatt lærdom av erfaringene man gjorde seg etter helsehussaka, mener Lars Ramstad.