Denne uka ble hele byggeskasarkivet til Molde kommune hentet. Det skal scannes og gjøres tilgjengelig digitalt, både for medarbeiderne på Byggesak og geodata, men også for alle kommunens innbyggere.

– Dette er hjertet for byggesak- og geodata, vi er avhengig av å se på hva som er gjort med eiendommer tidligere. Å få det digitalt vil gjøre det tilgjengelig på en helt annen måte enn det er i dag, forteller enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen i Byggesak og geodata.

Byggesak og geodata har inngått avtale med Dansk Skanning om skanning og digitalisering av hele byggesaksarkivet i Molde kommune. Tirsdag ble de store dokumentmengdene hentet fra Torget 2.

Frem til nå har arkivet vært papirbasert, totalt 300 hyllemeter. Byggesakene strekker seg fra 2008 og tilbake til 1945.

– Hva vil det bety for dere å få arkivet digitalisert?

– For oss betyr det at vi kan søke digitalt, framfor å lete gjennom de fysiske papirene manuelt. Og i Nye Molde kommune kan man sitte i Midsund eller i Nesset og jobbe med det sammen arkivmaterialet, sier Aasen Knudsen.

Søkbart for alle

– For innbyggerne vil det bli en stor forandring, for vi tenker å gjøre hele arkivet åpent og søkbart. Dette er jo offentlige opplysninger som i utgangspunktet skal være tilgjengelig for alle, og det ønsker vi å legge bedre til rette for når vi har digitalisert det.

– Når blir arbeidet ferdig?

– Scanninga skal bli ferdig til nyttår, og så vil vi ha en etterbehandlingsprosess for å sjekke ting som er unntatt offentligheten, og forhåpentligvis kan vil legge det ut søkbart i løpet av første halvår neste år.

Enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen i Byggesak og geodata foran dokumentene. Foto: Bjørn Brunvoll

Han legger til at digitalisering også effektiviserer arbeidet med såkalte "meglerpakker". I dag er det noe eiendomsmeglerne bestiller og kommunen leverer manuel, nå kan det behandles digitalt og leveres på et øyeblikk.

– Når vi får lagt det ut åpent neste år, kan du sitte hjemme i sofaen og søke i arkivet, man trenger ikke fysisk møte opp her for å søke etter dokumenter, sier Aasen Knudsen.

Kan søke hjemme i sofaen og søke i arkivet

– Er dette en gavepakke til nysgjerrige moldensere?

- Hehe, det er i alle fall en gavepakke til innbyggerne, som får bedre tilgjengelighet på opplysninger.