Mot slutten av markedet var vi innom for å se hvordan det hadde gått, blant annet med skoene, men de ble aldri solgt på markedet.

- Du får ringe Stein, ler festivalsjef Solrun Sylte.

Etter fire timers loppemarked på lørdag hadde det kommet inn drøyt 20.000 kroner som går til leiren for barn som er pårørende til foreldre med kreft.

Vi ringer Aasheim dagen etter.

- Hva skjedde der egentlig?

- Ja, altså. Det var opprinnelig Vegard Ulvang, polarhistoriker Harald Dag Jølle, Jan Fasting og jeg som skulle skiseile gjennom Nordvestpassasjen. Men da det nærmet seg innså jeg at jeg ikke var god nok til å seile, så jeg trakk meg, forteller Aasheim. Dette var om våren for to år siden.

Megatore støvler

Da hadde Aasheim fått i hus alt av utstyr for turen. Da han ikke ble med, ble noe levert tilbake, mens han ble sittende igjen med annet.

- Strengt tatt ble utstyret sopnset gjennom de andre gutta som jobbet for det. Blant annet disse megastore støvlene som vi hadde bestilt i stor størrelse for å få plass til mange lag sokker i. Jeg tenkte at de var for store for alle vanlige folk, sier Aasheim.

Rettmessig eier

- Men da Jølle så reklameposten for loppemarkedet, sendte han meg en forsiktig liten melding på hvor han kunne henvende seg for å få kjøpe disse støvlene som han kunne ha god nytte av. Han hadde ikke tenkt på at jeg satt på dem og jeg hadde ikke tenkt på at han kunne ha bruk for dem, så disse burde han fått for lengst, forteller han.

I alle fall: Nå har rettmessig eier Jølle ifølge Aasheim kjøpt skoene tilbake, mens Aasheim i stedet leverte en del annet turutstyr til loppisen.

- Så det ble litt komplisert dette, sier Aasheim.

- Men god markedsføring, da.

- Hehe. Ja.

Den strabasiøse ferden de tre andre la ut på – uten Aasheim og de grønne støvlene - ble for øvrig til programserine «Gåten Nordvestpassasjen» i tre deler som har gått på Nrk.