Elnesvågen: Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp) har merket seg både underskriftsaksjonen og Facebook-siden mot eiendomsskatt. Hun har forståelse for at innbyggerne ikke ønsker å betale eiendomsskatt.

– Frp og Høyre innførte eiendomsskatt fra 2015 – i utgangspunktet for ett år. Den ble likevel værende de to neste åra de hadde flertall. Vi videreførte den da vi tok over. Før jul foreslo Senterpartiet en reduksjon 2018 på 0,2 promille, uten å få gjennomslag, sier Henøen.

Investeringer

– Forstår du at noen innbyggere føler seg lurt siden det var sagt at e-skatten skulle være tidsbegrenset?

– Frykten da den ble innført var at pengene skulle gå til driften. Det har vi motbevist. Vi har klart å legge opp en buffer, noe som gir oss rom til å endelig å gjøre nødvendige investeringene, sier hun.

Opp til kommunestyret

Det 15-årige «forholdet» til Robek fram til 2015 har gjort etterslepet stort, påpeker Henøen.

– Hva tror du utfallet blir dersom eiendomsskatt blir fremmet som innbyggerforslag?

– Da er det opp til kommunestyret. Vi hadde saka oppe under budsjettbehandlingene i desember. Å fjerne den helt er uaktuelt, men jeg mener vi bør redusere den. Det er viktig å være klar over at en fjerning av eiendomsskatten vil gjøre det umulig for kommunen å gjennomføre investeringer i skoler, institusjoner og omsorgsboliger de nærmeste åra, sier Henøen.