Molde: Bygningsmassen ved Sellanrå skole står igjen på sakskartet når Plan- og utviklingsutvalget i Molde møtes tirsdag ettermiddag.

Vedtatt revet

Skolen, som består av tre ulike deler, er under oppgradering. Både vest- og østfløya ble sommeren 2015 vedtatt revet. Som erstatning bygges det nå en toetasjes undervisningsfløy der vestfløya lå. Midtfløya består stort sett av lærerareal og er vedtatt oppusset. Østfløya står fortsatt, men skal altså rives så snart den nye vestfløya står klar, blant annet for å gi bedre uteareal for elevene. Et annet argument for å rive er at fløya er i dårlig stand og krever oppussing for flere millioner kroner om den skal brukes videre.

Å bytte ut de to en-etasjes skolefløyene med en helt ny – over to etasjer, har det vært full enighet om, både fra politisk hold, skoleledelsen og foreldrerepresentantene. Grunnen til at saka nå kommer opp, nesten tre år etter vedtaket om rivning, er at ordfører Torgeir Dahl mener det trolig vil være behov for mer klasseromsareal på Sellanrå de kommende årene enn hva den nye fløya vil gi.

Plassmangel

Også ledelsen ved Sellanrå skole ønsker nå å beholde østfløya, forutsatt at den blir pusset opp. De mener lokalene kan brukes til SFO, i tillegg til delingstimer og som en generell arealbuffer. Ny lærernorm vil kreve mer areal, en storstilt boligutbygging på dagens sjukehusområde vil gi langt flere elever de neste årene, og innføringsklassen (undervisning til fremmedspråklige barn) vokser. De har nå 40 elever i denne klassen og må bruke et musikkrom på grunn av plassmangel.

Den nye vestfløya som bygges har ikke plass til tredeling av trinnene – dette ønsker skoleledelsen å kunne tilby på enkelte trinn i basisfag, blant annet som et tiltak innenfor «tidlig innsats».

FAU vil rive

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Sellanrå skole ønsker imidlertid ikke å behold østfløya. De vil ha den bort, først og fremst fordi de mistet mye av utearealet på skolen da barnehagen Barnas Hus ble utvidet og fornyet for kort tid siden.

– Vi ser verdien av at skolen får beholde bygget for disposisjon til skolen for å kunne ha noen mulighet til tredeling på trinnene […] Vi er likevel skeptiske til om denne verdien er større enn verdien av tilgjengelig uteareal, skriver FAU-leder Åse Stenerud i en uttalelse til Molde kommune.

Derfor vil rådmannen rive

I saksframlegget foreslår rådmann Arne Sverre Dahl at beslutningen om å rive østfløya opprettholdes. Dette er i tråd med rådet fra Molde Eiendom.

Bygningsmassen og mange av de tekniske installasjonene er over 50 år gammel. Molde Eiendom KF har regnet ut at prislappen for oppussing i et 10–15 års levetidsperspektiv vil være på over åtte millioner kroner. Hvis det skal pusses opp til 30–40 års levetidsperspektiv vil prisen havne på minimum 15 millioner kroner. De frykter også at endrede krav til undervisningsareal de neste årene vil kunne føre til krav om stadige utbedringer, «noe som i sum vil kunne bli minst like kostnadskrevende som å eventuelt oppgradere bygget», heter det rådmannen.

Administrasjonen i Molde ønsker også å vurdere behovene ved Sellanrå opp mot behovene ved de andre skolene i kommunen. En revisjon av skolebruksplan for Molde (2019–2025) er nå i gang, og skal behandles i til sommeren eller høsten.

«Allerede nå er det avdekt relativt omfattende behov ved andre skoler. Nye tiltak ved Sellanrå skole, ut over de som allerede er vedtatt, bør vurderes i en mer helhetlig sammenheng», oppsummerer rådmann Arne Sverre Dahl.

Det har ikke lykkes Romsdals Budstikke å få en kommentar fra Torgeir Dahl mandag.

Rektor Kjell Petter Stene har, blant annet etter en uformell samtale med ordfører Torgeir Dahl, kommet til at østfløya bør pusses opp og brukes også i fortsettelsen. Bildet er tatt tidligere. Foto: Vidar Myklebust
FAU-leder ved Sellanrå, Åse Helene Stenerud, får støtte fra rådmannen i at østfløya bør rives. Foto: Privat