Psykologen, som til daglig har arbeidsplass på Knausen, har jobbet med endring i 30 år, og særlig med gruppeterapi.

– Ta ansvar for livet ditt

Psykologen er opptatt av at man ikke skal bruke fortida som unnskyldning.

– Vil du ha endring, må du ta ansvar for livet ditt på tross av at du er offer for tidligere hendelser. Å være fanget i en offerrolle er et dårlig utgangspunkt for endring. I terapien bruker vi fortida til å forstå hvordan vi gjentar oss i framtida, men ikke som en unnskyldning.

– Kan alle få til endring i livet, uansett utgangspunkt?

– Ja. Endring er mulig for alle. Men forutsetningene vil selvsagt være ulike, sier Møller og legger til:

– Vi står oftere ved et veiskille enn vi er klar over. Ulike livshendelser kan tolkes negativt, men de kan også være en katalysator for endring. Men av og til trenger en hjelp til å se mulighetene i utfordringene en står i, sier Møller.

Aksept er starten på endring

Det første som må være på plass, før endring kan skje, er en aksept av situasjonen.

– La oss ta røykeslutt som eksempel. Når du har akseptert problemet ditt, kan det være lurt å forelle verden om endringen. Det skaper sosial forpliktelse, tilhørighet og du vil få støtte. Det er jo det som skjer i gruppeterapi. Når en står alene, er faren for tilbakefall høyere, sier Møller.

– Hva med fastlåste tankemønstre, er det mulig å endre disse? For eksempel, hvis du tenker hver morgen at vinteren er uutholdelig, mørk og lang?

– Dette er styrt av både biologiske og psykologiske forhold. Mange opplever at døgnrytmen blir skiplet om vinteren. Noe så enkelt som en lyslampe på kjøkkenet om morgenen kan hjelpe. Dersom du går rundt og hater vinteren, går det an å lære seg å sette pris på noe ved den og dermed bryte tankemønsteret. Så svaret er ja, sier Møller.

– Slutt å sammenlikne deg med andre!

Ønsker om endring handler gjerne om ønske om et mer lykkelig liv.

– Vi har ingen fast mal på hva det vil si å være lykkelig. Vår fleksible hjerne tilpasser seg sitt miljø. Men det er ingen tvil om at vi sammenlikner oss for mye med andre.

– På hvilken måte?

– Av og til sier jeg følgende: Hvis naboen har kjøpt seg nytt kjøkken eller ny bil, har du to valg: Enten å kjøpe et enda flottere kjøkken, eller å reise til Afrika for å realitetsorientere deg. Selv synes jeg at leiligheten jeg bodde i var litt stusselig. Så dro familien på seiltur til Karibia, og så skurene folk bodde i der. Jeg kom tilbake til et slott, sier Møller, og legger til:

– Vær forsiktig med Facebook. Ikke bruk det til å sammenlikne deg med andre. Det samme gjelder selvhjelpsbøker, som også promoterer et visst ideal.

– Vær åpen!

Møller forteller at å være åpen om det du sliter med kan lette byrden.

– Jo mer du skjuler, jo reddere er du for hva andre mener, og jo mer potensiell skamfølelse vil du føle. Er du åpen om dine svakheter, blir det veldig lite for andre å snakke om.

– Hvilken betydning har det når folk står fram i avisa med historier om endring?

– Det synes jeg er positivt. Det gir håp. Det viser at det er flere i samme båt, at du ikke står alene. Og at det ikke er svakhet, men tvertimot en styrke, å be om hjelp.