MOLDE: Det opplyser konstituert adm. direktør Terje Brecke i Romsdals Budstikke.

– Overskuddet i fjor på 13,2 millioner kr er det største vi har hatt siden 2008. I 2016 var overskuddet 10,4 millioner kr 2017-resultatet gir en driftsmargin på 15,1 prosent, mot 11,6 prosent året før, sier Terje Brecke, som er veldig godt fornøyd med fjorårstallene.

Fallende omsetning

Mediebransjen har vært gjennom en tøff periode, med fallende opplagstall, fallende omsetning, omfattende kostnadskutt og nedbemanning. Det har også rammet Romsdals Budstikke Samtidig er Romsdals Budstikke blant de mediehusene som har klart seg relativt sett best i den tøffe medienedturen.

– Omsetninga faller fortsatt. Samlede driftsinntekter sank i 2017 med 2,5 prosent i forhold til 2016. Omsetninga ble i fjor 87,3 millioner kr, mot 89,6 millioner kr i 2016. Samtidig som totalomsetninga falt, kan vi glede oss over økt opplag og økte abonnementsinntekter i 2017 i forhold til året før. Mens det fortsatt var nedgang i annonseinntektene, sier Terje Brecke.

– Venter du fallende totalomsetning fortsatt?

– Inntektsfallet er i ferd med å flate ut, og vi har håp om å snu inntektsutviklinga de kommende åra. Omsetningsnedgangen i fjor var betydelig redusert i forhold til åra før. Og vi er inne i en periode hvor vi ser at abonnementsinntektene vokser, sier Terje Brecke.

Han opplyser at situasjonen samtidig er krevende innenfor enkelte områder. Når det gjelder digitale annonser, er konkurransen sterk. Bl.a. som følge av konkurransen fra Facebook og Google hadde Romsdals Budstikke i fjor nedgang i digitale annonseinntekter.

– Til tross for at vi har god oppslutning om det redaksjonelle digitale produktet, er det krevende å skape vekst i digitale annonseinntekter. Det er en av våre største utfordringer, sier Terje Brecke.

– Hvor viktig er papiravisa for mediehusets inntekter?

– Papiravisa står fortsatt for størsteparten av våre inntekter, og det vil nok være situasjonen i mange år framover.

– Betyr det at papiravisa til Romsdals Budstikke vil eksistere i mange år framover?

– Det tror jeg den vil komme til å gjøre. Samtidig ser vi at stadig flere av abonnentene benytter de digitale produktene våre. Det vil komme et krysningspunkt et sted, men det er vanskelig å si når vi vil ha flere digitale abonnenter enn papirabonnenter. Vi tror på papiravisa i lang tid framover, sier Terje Brecke.

36 ansatte

Romsdals Budstikke har de siste åra kuttet kostnader og foretatt betydelige nedbemanninger. Etter kuttene hadde mediehuset ved utgangen av 2017 36 ansatte. Det er en reduksjon på fire ansatte fra 2016. Nedbemanningene er gjennomført uten oppsigelser.

– Vi har – sammen med de ansatte – gjennomført en krevende omstilling på en god måte. Kostnader er kuttet i henhold til våre planer. I 2017 var driftskostnadene på 74,3 millioner kr, som er en reduksjon på 5,3 millioner kr fra 2016, sier Terje Brecke.

Radio 1 FM på DAB

Romsdals Budstikke eier Radio 1fm. – I tillegg til fortsatt dekning på FM-nettet, gjorde vi i fjor radioen tilgjengelig på DAB. Det var nødvendig for å henge med i dette markedet. Driften i radioen er tilfredsstillende, sier Terje Brecke, som tror på vekst for 1fm.