Fredag var det dialogmøte i Kristiansund der 70–80 personer fra helsevesen og offentlige instanser møtte ledelsen i helseforetaket i forbindelse med den mye omtalte utviklingsplanen. Det har kommet inn ca. 100 høringsuttalelser til planen, og det har vært sterke følelser inne i bildet. Overlegene i Molde måtte dempe ordlyden i sin uttalelse før den ble tatt med.

Svært mange er kritiske til deler av planen, og helseforetaket har seg sjøl å takke for at det har blitt slik. De betaler nå for sine egne unnlatelsessynder. Da de fikk bestillingen om å lage ett helseforetak i 2011, var det meningen å lage en plan som gjaldt hele fylket. Daværende direktør Astrid Eidsvik og daværende utviklingssjef Espen Remme valgte å heller bare se på Nordmøre og Romsdal. Nå rives de gamle bygningene på Hjelset, og i går ble kontrakten på infrastruktur på sjukehusområdet undertegnet. Toget er på skinner og satt i fart. Men fortsatt vet vi ikke hvordan samarbeidet mellom sjukehusene skal være. Det er forstemmende å høre at for eksempel helsefagutdanningen i Molde ikke har blitt tatt med på råd.

Da fellessjukehuset ble vedtatt, ble det også sagt at sjukehuset i Ålesund skulle ha det mest differensierte tilbudet. Dette har blitt til at noen har begynt å kalle det «hovedsjukehuset» – et navn som ikke finnes i den norske sjukehusstrukturen. Og når direktør Remme plasserer tjenester i Ålesund eller Hjelset, blir det full fyr i teltet hver gang. Det ble det også da han prøvde å legge et felles kjøkken til Hjelset. Som en følge av bråket, ble planene lagt på is.

En årrekke med unnfallenhet har skapt usikkerhet og vingling. Man har ikke klart å lage en plan der de store linjene har blitt trukket. Og nå skal man snart begynne å bygge det nye sjukehuset på Hjelset. Da lokaliseringen ble vedtatt, var clustermodellen et hett tema. En slik modell er full av samarbeidsmuligheter. Nå har man endt opp med å se mer etter konfliktmuligheter. Remme og hans kolleger fikk med seg mange tilbakemeldinger de kan ha nytte av når utviklingsplanen skal gjøres ferdig. Det er nok å jobbe med fram mot styremøtet i februar.