I tre uker har elevene ved Molde videregående skole løst ulike oppgaver som omhandlet trafikksikkerhet. Desto flere elever som sendte inn, desto bedre gjorde skolen det. Av alle de 38 skolene som deltok på landsbasis, havnet Molde videregående på tredjeplass.

Viktig målgruppe

– Det hadde ikke vært mulig uten et elevråd som sto på og spredte informasjon om både konkurransen og trafikksikkerhet blant medelevene sine. Videregåendeelever er en viktig målgruppe for Trygg Trafikk. Siden de skal snart ta lappen, sier driftsleder i Trygg Trafikk, Erik Hartmann. Han legger til at samtaler blant ungdom er viktig for forebygging av ulykker.

– Trafikkulykker blant ungdom kan være et produkt av sosiale prosesser. Ofte er det flere ungdommer i en bil som havner i ei ulykke. Det at elever og ungdom samles og snakker om sikkerhet og forholdsregler kan være med å snu slike prosesser, sier han.

– Bevisstgjøring

Det er elevrådsrepresentantene Lina Mathilde Leren, Lina Marie Malemedal og Seline Olsen som har tatt initiativ til å gjennomføre konkurransen på skolen. De forteller at oppgavene fra Trygg Trafikk har vært lærerike.

– En av oppgavene omhandlet økt bremselengde på islagte veger. Reaksjonstida blir kortere. Det er ikke noe man tenker over i hverdagen, og er veldig viktig å vite for alle som skal ta lappen, men også for dem som har den, sier Leren. De sju digitale oppgavene fra Trygg Trafikk tar opp ulike tema knyttet opp mot trafikksikkerhet. Som bruk av bilbelte, reaksjonstid, statistikk og ulykker.

– Det handler mye om bevisstgjøring. Vi har spredd budskapet om konkurransen på flere måter. Vi har hatt møter i kantina, brukt Facebook, gått med #Erdusikker-gensere, og latt jungeltelegrafen gå sin gang, sier Olsen.

Vant stipend

I tillegg til tredjeplassen på landsbasis, fikk også en av elevene på Molde et stipend på 15.000 kroner, som fylkesvinner av konkurransen. Han ble trukket ut blant de andre elevene fra fylket som leverte alle oppgavene. Pengene skal han bruke til å ta lappen.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg satt på rommet og spilte Play Station sammen med lillesøsteren mmin da jeg fikk ei melding av norsklæreren min, Marianne, som har hjulpet oss med konkurransen. Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å sende inn oppgavene. Men både kjæresten min og Marianne mente at jeg burde delta. Jeg kan ikke si at jeg angrer, sier Jonathan Risung. Han håper at førerkortet skal koste under 20.000 kroner, siden faren er så flink å øvelseskjøre med han.

– Pappa er kritisk og flink. Jeg satser på å ta mesteparten av lappen i sommerferien, siden jeg har bursdag rett etter, sier stipendvinneren, og lurer på hvordan han skal få plass til den store sjekken i skolesekken.

Elev ved Molde videregående, Jonathan RIsung, ble trukket ut som vinner av stipendet, og fikk velge om pengene skulle gå til reise, sykkel eller lappen. Han valgte det sistnevnte. Foto: Pernille Huseby
Da Trygg Trafikk lurte på om Molde videregående var interessert i å bli med i konkurransen, svarte elevrådet ja med en gang. Seline Olsen (t.v), Lina Marie Malmedal og Lina Mathilde Leren, tok på seg jobben med å spre engasjement og budskapet rundt konkurransen. Foto: Pernille Huseby