Hvor mye er du villig til å betale for å ha Facebook? 50 kroner i måneden? 100? 200? Og hvor mye vil du betale for et nettsøk på Google? To kroner? Fem? Ti? Og Youtube? Snakker vi en startpris på 200 kroner måneden?

I dag er alle de sosiale mediene gratis å bruke. Med tanke på at disse mediene ikke lager eget innhold, tenker du kanskje at det bare skulle mangle. At andre medier som produserer innhold for deg, som nettaviser, TV-stasjoner osv., tar betalt for innholdet sitt, er det logikk i. Men hvorfor skulle du betale for en tjeneste der det er du som gir gratis innhold til dem?

Du har allerede gitt nettgigantene massevis av informasjon om deg sjøl som de kan selge videre til annonsører. Dermed følger den bilannonsen deg i månedsvis sjøl om du bare skulle inn og søke etter bilder av bilen som naboen hadde kjøpt seg. Det er denne koblingen som har gjort Facebook og Google søkkrike.

Det er neppe aktuell politikk for dem å ta betalt med det aller første, men temaet er kommet på banen denne uka ettersom Trumps USA natt til fredag opphevet kravet om nettnøytralitet. I Norge ble loven om nøytralitet vedtatt i mars og sikrer et demokratisk internett som kan brukes av alle. I USA har de ikke en slik lov, og det åpner for at de store internettleverandørene som bygger og vedlikeholder den digitale motorvegen kan begynne å ta bompenger og etablere premiumkunder. Det vil si at de kan kjøre raskt nett for dem som betaler for det, mens andre må nøye seg med tregt nett – så tregt at brukerne heller finner andre nettsider. Og det er i USA de store nettgigantene sitter, så en slik endring vil kunne gi store konsekvenser.

Tenk deg at internettleverandøren inngår kontrakt med et annet søkemotorselskap enn Google – og sørger for at søkene går tregere på Google enn på f.eks. Yahoo. Ville du fortsatt bruke Google? Og ville du bruke Facebook hvis du ble sittende og se på timeglass mens nettet gikk i sirup? Gigantene vil måtte betale for å beholde kundene sine. Og regningen kommer til deg og meg som brukere.

Og da blir spørsmålet: Hvor mye er du villig til å betale? Vil du fortsatt bruke Snapchat, Instagram og Twitter hvis du måtte betale for det? Hvor avhengige har vi blitt av disse tjenestene? Og kommer brukerbetaling uansett hva som skjer med nettnøytraliteten? Facebook har to milliarder månedlige brukere. Gang det med 100 kroner, så har du en bra månedslønn! God helg!