De nye kontraktene har gitt økt optimisme ved verftet, som ble hardt rammet av offshorenedturen. Nå omstiller Vard Aukra seg mot havbruksnæringa, i tillegg til at verftet også skal bygge fiskefartøy.

Geir Larsen forteller at om lag halvparten av staben på 95 ansatte og tre lærlinger ved Vard Aukra nå er permittert. Av den andre halvparten er 20 medarbeidere utleid til andre Vard-verft og virksomheter.

– Vard Aukra har hatt flere krevende år på grunn av offshoreneturen. Vard-konsernet har en uttalt strategi om å diversifisere seg mot andre marked for å skape lønnsom vekst, beholde verftene – og ikke minst sikre arbeidsplasser. Nesten umiddelbart fikk Vard ordrer på cruiseskip og «expedition cruise»-skip. I den samme prosessen tok Aukra oppgaven med å satse innenfor havbruk spesielt, men også innenfor fiskeri, sier Geir Larsen.

Han forteller at det på kort tid har blitt utviklet en imponerende produktportefølje sammen med med Vards spesialselskap Vard Design, Vard Electtro og flere andre. I den forbindelse kjøpte Vard opp Storvik Aqua i Sunndal, i dag Vard Aqua.

– Ekstremt gledelig

– Men enhetene vi leverer nå er mindre enn de store offshorefartøyene. Vi må omstille organisasjonen vår fra å jobbe med få store prosjekt til mange mindre. Hovedmålet nå er å skape et volum og en arbeidsbelastning som er optimal for verftet. Det ekstremt gledelige er at vi nå, i tillegg til brønnbåten som ble solgt i mars – april i år, begynner å nærme oss målet der vi skal være på volum. Vi har et stort og flott verft, med en fantastisk lokasjon. Det må vi kunne utnytte, sier Geir Larsen, som legger til at en trenger flere prosjekt for å oppnå volumet og å lykkes. Omstillingen er ennå ikke i mål.

Mange produkt

Han viser til at det er utviklet en produktportefølje med foringsanlegg, foringsflåter, brønnbåt og arbeidsbåter for oppdrett.

– Og vi har nå jobbet lenge sammen med Vard Design i Ålesund for å utvikle den nye serien på sju trålere vi skal levere til Island. Denne kontrakten er en fantastisk fjør i hatten til Vard og Vard Design. Å designe og bygge har vært suksessoppskriften til Vard innenfor offshorefartøy. Det er også der vi ønsker å være innenfor akvakultur og fiskeri. Derfor var det fantastisk å få serien på sju trålere til Island, sier Geir Larsen.

– I forhold til omstillingen vi er inne i, gjenstår det fortsatt å få opp volumet innen akvakultur. Derfor var vi så utrolig glad for å få nye kontrakter, sier Geir Larsen.

– En kjempesvær arbeidsplass

Arild Eldar Småge, som er klubbleder for de Vard Aukra-ansatte som er organisert i Fellesforbundet, er svært glad for de nye kontraktene.

– Hvordan er stemninga blant de ansatte?

– Så lenge folk er permittert, er ikke stemninga på topp. Men den er i alle fall på topp i forhold til de nye kontraktene vi har fått. Det er mye arbeid på gang. Det blir topp å få alle tilbake i jobb igjen. Vard Aukra er en kjempesvær arbeidsplass. Vi ser at andre konsern bemanner ned. Vard har ikke sagt et ord om nedbemanning. Vi har blitt godt ivaretatt, sier Arild Eldar Småge, som roser både Vard Design og salgsteamet for flott innsats. Han berømmer også ledelsen i Vard og Vard Aukra for et veldig godt samarbeid.

– Vi ser lyst på utsiktene framover, sier Arild Eldar Småge.

Vard har inngått kontrakt med fire rederier på Island om levering av sju trålere. De skal leveres fra Vard Aukra. Illustrasjon: Vard