Molde: – Torget er altfor viktig til at noen få i kommunen sitter og planlegger dette alene på et kontor, sier Rykhus til Romsdals Budstikke. Hun forteller at hun dro fra idémøtet i regi av Molde Næringsforum (MNF), Molde sentrum og kommunen fredag med en dårlig følelse.

– Prosessen hadde jo kommet altfor langt! Jeg trodde skissa vi hadde sett tidligere var ett av flere forslag, men så var det «sånn skal torget bli, det er bare skulpturer som mangler». Med alle de nye, gode innspillene i bakhodet, var jeg så rystet at jeg gikk rett til ordfører og rådmann, sier Rykhus.

Takker deltakere

Rykhus forteller at hun ga klart uttrykk for at kommuneledelsen måtte ta innspillene seriøst, eller stoppe helt opp.

– Heldigvis ble det tatt tak i helga, og den nye skissa er atskillige bedre. Det skal administrasjonen ha honnør for. Samtidig vil jeg takke alle de som stilte opp på kort varsel på et slikt møte og bruke tida sin på å gjøre byen bedre, sier hun.

Ba om endring

Med bakgrunn i møtet og innspillene som kom, formulerte også MNF en egen uttalelse til Molde kommune.

– Vi ber kommunen gjør justeringer på de foreliggende skissene, samt skissere et par alternativ løsninger av Torget, slik at en har et breiere grunnlag for å fatte beslutning om endelig løsning, skriver daglig leder Britt Flo, og ber om at kommunen kopler inn flere aktører tidligere ved utbyggingen av Sjøfronten del 2.

Bestiller analyse av byrom

Et hett tema i plan- og utviklingsutvalget tirsdag var hvorvidt Molde kommune rekker å lage en plan for byrommene, og hvem de skal utformes for, i arbeidet med Sjøfronten.

Leder Roar Beck (H) var klar i sin bestilling, men kommunalsjefen svarte at to måneder er for kort tid for torgets del, siden stein må bestilles innen 1. mars 2018.

– Kan vi ikke kjøre prosessen parallelt da? Vi må sette foten litt ned for å se hva de forskjellige parkene og byrommene i byen brukes til? forsøkte Beck.

Heggemsnes svarte at kommunen nå må bruke tida etter nyttår på Sjøfronten 2, men at det var naturlig å søke fylkeskommunale midler fra «Byens om regional motor» til en slik analyse i framtida.

– Vi kunne kjørt en light-versjon. Min intensjon er at vi kan svare den ut, men trenger lengre frist, sa Heggemsnes.

Molde henger etter

Behovet for å kartlegge byrom var også tema fra arkitekter og byutviklere på idémøtet fredag.

– Ålesund og Kristiansund er i gang med byrom-kartlegging for å tilrettelegge for ulike grupper. Hva tenker du om at Molde henger etter, Sidsel Rykhus?

– Molde har deltatt på flere samlinger med dem, i fylkeskommunens prosjekt «Byen som regional motor», deriblant studieturer til Odense og Bilbao. Vi har kanskje ikke tatt dette like seriøst som dem? Det må vi i så fall endre på.

– Hva har du lært av dette, nå?

– Jeg skulle egentlig ikke på møtet, men er veldig glad for at jeg dro, og har nok blitt mer engasjert enn jeg hadde tenkt. Vi må involvere flere fagmiljø, tidligere, gjerne også fylkeskommunen, i slike prosesser. Vi kan ikke bare jobbe internt i kommunen, men gjerne ha flere åpne møter. Og vi politikere må følge bedre opp!

– Forsterker prislappen på 24,3 millioner krober for Torget alvorlighetsgraden?

– Ja, det synes jeg. Jeg tenker at vi må se an fordelingen av penger på kostbar stein versus installasjoner. Dette må vi komme tilbake til i planleggingen, som jeg forventer vi politikere holdes orientert om.

– Jeg ønsker meg flere innspill fra publikum, både om kunstskulpturer og andre ting i byen. Ta kontakt med kommunen og politikere, sier Rykhus.