(Smp.no) Fylkeskommunen har store ambisjoner om flere statlige arbeidsplasser. Fylkestinget fikk onsdag presentert planene for hvordan dette skal gjøres. Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal var ikke særlig imponert. Overfor sentrale myndigheter skal Sunnmøre selges inn som to regioner. En region med navnet Eiksund-regionen. Den andre biten som Ålesund-regionen.

– Eiksund-regionen? Hva er det for noe. Dette er et påfunn klekket ut på Fylkeshuset. På Sunnmøre har vi bestemt oss for å stå samla. Vi har dannet et regionråd for hele Sunnmøre og vi står sammen i arbeidet med å få etablert flere statlige arbeidsplasser, sier Aurdal.

– Svekker Ålesund

Et resultat av denne inndelingen er at tallene viser at Ålesund ikke kommer så dårlig ut i tallet på statlige arbeidsplasser, mens den såkalte Eiksund-regionen er det området i fylket som har klart færrest statlige arbeidsplasser. Dermed står Ålesund svakere i sin argumentasjon overfor de andre byene i fylket, den dagen det blir snakk om legge en nye offentlig etater til en av de tre byene.

Mens Sunnmøre er delt i to, er blir hele Romsdal og hele Nordmøre regnet som en del av henholdsvis Molde og Kristiansund regionen.

– I planen slås det fast at store bo- og arbeidsmarkedsregioner er en fordel med tanke på å vinne kampen om nye statlige arbeidsplasser. Samtidig gjør de altså Ålesund-regionen mindre ved å lage en egen Eiksund-region, påpeker Aurdal.

– De sier størrelsen er viktig. Deretter deler de Sunnmøre en i en region på 40.000 og en på 100.000. Det skjønner jeg ikke, sier Aurdal.

Dra kortet

Tidligere rådmann i Rauma, Oddbjørn Vassli, er ansatt som prosjektleder for å skaffe flere arbeidsplasser til fylket.

Han erkjenner at det kan bli nødvendig å dra «Ålesund-kortet» for å få gjennomslag for å legge nye statlige arbeidsplasser til denne regionen.

– Vi sliter med å få nye statlige arbeidsplasser fordi vi ikke har en stor fylkeshovedstad, men tre byer. Det gjør at vi må dra Ålesund kortet som er den mest slagkraftige regionen, sier Vassli.

Denne saka ble først publisert av Sunnmørsposten.