Nærmere 200 personer gikk i kveld i fakkeltog i Elnesvågen i protest mot forslaget om å utsette skoleutbyggingen på Sylte og nye Haukås skole.

FAU ved Malme skole hadde organisert fakkeltoget, som i realiteten var et protesttog for å få lagt ned Malme skole. Elevene ved Malme skole skal flytte til naboskolen Sylte når den er ferdig utbygget. Men blir utbyggingen utsatt frykter foreldrene at barna må fortsette å bruke den gamle Malme-skolen som er vedtatt nedlagt for flere år siden.

Kommunestyremøte torsdag

Protesttoget rettet seg i første rekke mot Arbeiderpartiet. Torsdag skal kommunestyret behandle budsjettet for 2018 og økonomiplanen for de fire kommende åra. Arbeiderpartiet har kommet med forslaget om å utsette skoleutbyggingen på grunn av kommunens økonomiske situasjon, og vil samtidig ha en vurdering av skolestrukturen.

– Dette er et klart løftebrudd fra Ap. De gikk til valg på å bevare skolestrukturen. Det er også en protest mot Høyre, som støtter Arbeiderpartiets forlag, sier Horsgård. Hun var fornøyd med oppmøtet.

– Oppmøtet er bra. Vi vet at dette opptar mange, men var usikker på hvor mange som kunne stille opp på kort varsel i julestria. Det er fint å se at såpass mange kom.

Frykter sentralisering

Også foreldre og elever fra Tornes skole deltok i protesttoget. FAU-leder på Tornes, Kari Dyrseth, sier at det er frykten for en sentralisert skolestruktur som gjør at de stilte opp sammen med Malme og Sylte.

– Vi er redd at hvis forslaget får flertall så vil det bli en sentralisert skolestruktur, med en stor skole og Tornes blir lagt ned, Vi ønsker å bevare vår skole på Tornes, sier Dyrseth.

Ordføreren forstår initiativet

Protesttoget gikk gjennom Elnesvågen sentrum og endte foran kommunehuset. Der sto ordfører Tove Henøen (Sp) og ventet. Henøen har stått hardt på for å bevare en desentralisert skolestruktur, få lagt ned Malme skole og bygge ut Sylte skole. I tillegg til å bygge ny Haukås skole og Jendem skole. Da formannskapet behandlet budsjettet i forrige uke fikk Henøens forslag om å fortsette skoleutbyggingene som planlagt knapt flertall. Hvordan utfallet blir i kommunestyret er uvisst.

Henøen ville ikke svare på Romsdals Budstikkes spørsmål om hun var glad for protesttoget.

– Jeg som ordfører aksepterer alle vedtak som kommunestyret gjør. Men jeg kan si at jeg forstår initiativet og engasjementet, sier Henøen.

Mye av organiseringen av protesttoget foregikk på en Facebook-gruppe tilknyttet Tornes skole. Her deltok også Henøen med faktaopplysninger om bevilgninger til Tornes skole. Henøen avviser at det betyr at hun har deltatt i planleggingen av fakkeltoget.

– Slett ikke, jeg visste ikke noe om demonstrasjonen før den var bestemt. Men jeg mener det er riktig av meg å informere om fakta. Det gjorde jeg her, sier Henøen.