Hei og hå, nå er det jul igjen. Men hos noen er det mer jul enn hos andre. Romsdals Budstikke har besøkt fire «julehus» som stikker seg litt ut. Det lyser i stille grender, men i Mårskrenten 6 lyser og blinker det så voldsomt, i alle regnbuens farger, at man nesten skulle tro man var i USA. Det er ikke så rart.

For samboerne Ståle Jakob Valø (61) og Linda Klausen (52) er det nettopp USA som er inspirasjonskilden. Her er det hjul hele året. Samboerparet elsker amerikanske biler og motorsykler. De reiser fast til USA på bilferie. Huset er fullt av amerikansk julepynt, blant annet en gyngende nisse som synger «I feel good» og en annen nisse som kjører Harley. Det er godt over hundre nisser i huset, som utvendig er opplyst etter alle kunstens regler.

– Vi er veldig julete, begge to. Det ser du sikkert, ler Ståle Jakob Valø.

Vi ser det. Huset bugner av julepynt. Og utvendig er det et hus som i en årrekke har vært Nordbyens julehus nummer 1.

Begge elsker julepynt

– Vi er begge to veldig glad i julepynt. Lyspyntingen av huset er en tradisjon som har vart i mange år. Folk her oppe forventer det. Mitt inntrykk er at mange setter pris på at vi gjør litt ekstra ut av det, sier 61-åringen, som er utdannet ingeniør og jobber som arkitekt.

Han er arkitekten bak mye av den utvendige julepyntingen. Linda har kontroll på det innvendige. Hun har enda ei stor eske med julepynt som skal plasseres ut rundt om i huset.

– Vi har mye high-tech amerikansk julepynt som blinker, lager lyd og beveger seg. Vi har kjøpt med oss mye juggel hjem fra turene til USA. Se på dette – et swingin’ christmas tree fra Texas. Det danser og synger, smiler Linda.

Hun er glad i julebelysning i alle varianter.

Også vaskerommet

Huset er led-belyst til den store gullmedalje. Det er virkelig flott. Inne er det så mange julenisser at det er umulig å telle. Som sagt kjøper paret julenisser året rundt.

– Alle rom i huset pyntes til jul. Også vaskerommet. Der er det riktignok bare et par nisser. Oppe har vi et Elvis-loft. Det er det eneste rommet vi ikke har julepyntet ennå. Men det blir, sier Ståle Jakob.

Det er en og annen som kjører forbi og tar bilder, får vi fortalt. Det er julestemning i Mårskrenten 6.

– Vi liker tradisjonell julepynt og nisser. Det er satt opp nisser sjøl i bobilen. Vi kjøper også mye julepynt på bruktbua og hos frelsesarmeen, sier de to.

Det er tirsdag ettermiddag og vi takker for oss i Mårskrenten. Neste morgen setter vi kursen mot Håset vest for Elnesvågen. Vi er der like før det blir lyst.