Når styret i Helse Midt-Norge torsdag trolig vedtar å bygge fellessjukehuset på Hjelset (SNR), er det nærliggende å kaste et blikk på de lange linjene som har ført fram til denne historiske dagen.

Faktisk har det vært jobbet for å få til betydelige utvidelser av Lundavang eller nytt sjukehus gjennom nær 50 år. Det ferdig prosjekterte sjukehuset på Eikrem var den siste planen i en lang rekke som aldri så dagens lys.

– Altfor liten plass

Ett av de tidlige forsøkene var disse to sterkt involvert i: eks-moldepolitiker Ingar Aas (Sp), og eks-fylkespolitiker Agnes Reiten (KrF) fra Gjemnes. De to og 3–4 andre ble ca. 1987 oppnevnt av fylkestinget til en komité for å lage forslag til oppgradering og utvidelse av Lundavang. Fylket eide sjukehusa før staten overtok i 2002 via regionale helseforetak.

– Hvorfor ble det oppnevnt en komité for å utvide Lundavang?

Ingar: – Det var stort behov for rehabilitering, og altfor liten plass. Særlig var situasjonen kritisk for laboratoriene. De som jobba der, ble sjuke av kritisk dårlige forhold. Der ble det gjort strakstiltak før plana vår ble ferdig.

Agnes: – Sjukehusa i Volda og Kristiansund sto ferdige i 1985, og ble innviet samme dag. Jeg husker kronprinsesse Sonja var med, og vi tok fly fra Volda til Kristiansund der vi spiste breiflabb, sier hun. Og:

– Da de to sjukehusa sto ferdig, var det Moldes tur. I 1986–1989 vedtok fylkestinget å starte utvikling av Molde sjukehus. Vår komité ble oppnevnt som en følge av det vedtaket.

Mange mindre endringer

Agnes Reiten understreker at det ble gjort mange endringer og utbedringer på Lundavang fra åpninga i 1960, til midt på 80-tallet da arbeidsgruppa ble oppnevnt. Hun ledet da Helse–og sosialutvalget i fylket, og satt i Stortingets sosialkomité.

Inger Aas tilføyer:

– Det har vært stadig nye reparasjoner og akuttiltak på Lundavang. Det siste er den lysegrønne boksen på sørfløya. Fleipetunger forklarer fargevalget med at «håpet er lysegrønt». (Det er tittelen på en novelle av Alexander Kielland, red.anm.)

Foreslo ny fløy på sørsida

– Hva besto oppdraget deres i?

Ingar: – Rehabilitering av eksisterende bygg, og en utvidelse med påbygg. Vi holdt på i tre år, og kom fram til et forslag som rommet en større, ny fløy på nedsida av dagens bygg, vest for sørfløya i dag, sier han.

Men: – Da forslaget kom til politisk behandling på fylkesnivå, ble hele planen lagt til side. I stedet ble det gjort et nytt vedtak: å lage en samla plan for alle sjukehusa i fylket.

Agnes: – Det endte med et vedtak i 1999 om å bygge nytt sjukehus i Molde. Da var det bare å starte hele prosessen på nytt igjen.

Foreslo fellessjukehus

Reiten minnes at Per Roland, fylkeshelsesjef i 24 år, foreslo å utrede felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal, i juni 1999.

Agnes: – Men forslaget møtte kraftig motstand og ble skrinlagt. Jeg mente sjøl at det måtte være fire sjukehus i fylket.

– Ble veldig skuffet

– Hvordan reagerte dere på at det dere jobbet med i tre år, bare ble lagt til side og glemt?

Ingar: – Jeg må tilstå at jeg ble skuffet. Her hadde vi holdt på i flere år og gjort et seriøst arbeid, og så ble det bare lagt i en skuff. Ferdig med det.

Og: – Det vi i Romsdal registrerte, var at flertallet i fylkestinget, som var fra Sunnmøre, ikke ville ha noen investering i sjukehuset i Molde. De ville heller utvide Åse, og det fikk de.

Agnes: – Det var sterk konkurranse mellom sjukehusa om midler. Da Molde-plana ble skrinlagt, kan jeg tenke meg at ressursmangel var viktig argument. Det var ikke mer penger.

Ingar: – Det har til alle tider vært tautrekking om investeringer mellom sjukehusa i fylket. Før Åse ble bygd, hadde sjukehuset i Ålesund kummerlige forhold i Borgundvegen.

Agnes: – Ja. Derfor ble Molde det store sjukehuset da det var nytt i 1960, med 320 senger.

Ingar: – Sengene var i stor grad i flersengsrom, med toalett på gangen. Det var stort behov for oppgradering for å møte 80-tallets standarder.

– Hvilke refleksjoner har dere rundt historien, i lys av at Helse Midt trolig vedtar SNR torsdag?

Agnes:– Før var jeg veldig fornøyd med fire sjukehus i fylket. Men utviklinga i sektoren gjør at det nok er rett med felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal.

Ingar:– Ja, et felles sjukehus er en logisk følge av utviklinga. De samme prosessene skjer flere andre steder i landet.

De to er enige om at fire sjukehus hadde vært bra hvis det lot seg kombinere med topp behandling. Men:

Ingar:– Det er ikke nok leger og sjukepleiere til å ha god drift på mange små sjukehus. Fagfolk er en knapp ressurs og gjør større sjukehus nødvendig.

Hjertesukk

Når de ser tilbake, kommer et par hjertesukk fram:

Ingar: – Som alminnelig borger, syns jeg det har vært en sløsing med både penger og tid gjennom åra, og forholda på Molde sjukehus har vært kummerlige altfor lenge. Det er på grensa til at arbeidstilsynet må stenge flere avdelinger. Det syns jeg er uverdig.

– Jeg er glad det gamle asylet på Hjelset skal rives, og at nytt sjukehus rommer behandling av hele mennesket, både kropp og sinn, sier Agnes Reiten. Foto: Richard Nergaard