I forbindelse med kommunereformen har det vært frisk debatt om framtida for Gjemnes kommune. Meningene er delte både i innad i flere av partiene og i ulike grendelag, men kommunestyret har vedtatt at Gjemnes bør fortsette som før.

Møtte fylkesmannen

I november kalte fylkesmann Lodve Solholm inn til møte i Molde, etter at han hadde mottatt søknaden fra Angvik bygdelag. Der møtte Terje Angvik og Bjørnar Danielsen fra Angvik bygdelag, ordføreren og rådmannen i Gjemnes og ordførerne i Molde og Nesset.

Fylkesmannen orienterte om saksgangen videre, uten at det ble tatt stilling til søknaden. Det skjer først på nyåret. I etterkant av møtet har Fagerlia bygdelag kommet med kraftige protester mot søknaden. Bygda med 74 innbyggere vil ikke bli en del av Molde, og leder i bygdelaget, Bente Aamodt, har gått ut i Tidens Krav med klare synspunkt rundt dette.

Ordfører Knut Sjømæling deltok på møtet, nå skal kommunen innhente flere opplysninger.

Mer opplysninger

– Vi skal nå samle inn opplysninger om befolkningen i bygdene, kretsgrenser og hvor disse går. Det vil også bli gjennomført en høring. Opplysningene vil bli sendt til fylkesmannen før han kommer med sin innstilling til framtidige grenser, forteller Knut Sjømæling til Romsdals Budstikke.

I kommunestyret i februar

Etter at fylkesmannen har kommet med sin innstilling, skal den opp til behandling i Gjemnes kommunestyre på februarmøtet neste år. Endelig innstilling fra fylkesmannen vil være klar like før påske. Den blir da sendt til departementet.

Gjemnes kommunestyre skal ha sitt neste møte den 12. desember, med budsjett og økonomiplan som de store sakene. Her vil ikke grensesaka bli tatt opp. Men den kan likevel ha en viss påvirkning.

– I økonomiplanperioden skal Gjemnes kommune bygge både ny skole og sjukeheim. Dersom kommunen skulle bli delt opp i tråd med søknaden fra Angvika bygdelag, vil 25 prosent av befolkningen i Gjemnes forsvinne til nye Molde. Da blir forutsetningene helt andre enn det vi ser i dag, noe jeg regner fylkesmannen vil ta hensyn til, sier Knut Sjømæling.