– Jeg følte på presset om at jeg måtte kjøpe ny, fin kjole til juleballet i 8. klasse. Det var jo kåring av «den fineste», sier Sofie Rakvåg Roald (15) på Bekkevoll ungdomsskole. Hun er tiendeklassing og nestleder i Bekkevoll ungdomsskoles elevråd.

– Vi ønsker at elevene skal slippe å tenke på presset om å ha ny kjole til juleballet. Her har de muligheten til å kjøpe brukt kjole, dress og smykker, sier Rakvåg Roald.

Miljøvennlig

Tirsdag arrangerte elevrådet og FAU ved skolen Second Hand-marked for Bekkevoll og Bergmo ungdomsskoler. Elevene kunne ta med sine brukte finklær og sette en eksempelpris på dem. Ungdommer som fant plagg som falt i smak, kunne dermed få en kjole, skjørt eller dress til en billigere penge.

– Klærne kan være for små til den som eide dem, eller de passer ikke lenger. Gjennom gjenbruk slipper vi bruk-og-kast-samfunnet. Det er mer miljøvennlig, sier Sofie.

– Disse klærne er fortsatt i fin stand, man rekker som regel ikke å slite ut finklær. Det er positivt at man blir kvitt det man ikke bruker, sier Hanna Sørgaard (15) i elevrådet.

Kåring på ballet

Dette er tredje gang Bekkevoll har et Second Hand-arrangement. Sofie har ikke kjøpt noe sjøl i år, fordi hun har eldre søstre hun arver av, men hun har kjent på at det kan være ugreit å skulle forberede seg til det årlige juleballet.

– Jeg følte på presset om at jeg måtte kjøpe ny, fin kjole til juleballet i 8. klasse. Det er jo kåring av «den fineste». Men jeg synes dette har forandret seg, sier Sofie.

Blir kjent

Second Hand-kvelden handlet om mer enn gjenbruk. Valgfaggjengene «Innsats for alle» og «Sal og scene» bidro med henholdsvis kake og musikk, og elevene med media som valgfag lagde film.

– Vi gjør en happening ut av det. Så blir vi kjent på tvers av trinn og skolene, sier Sofie.

Kupp til 100 kroner

Samlet salg av finklær og kaker havnet på 6000 kroner får vi opplyst i etterkant. En av dem som gjorde et kupp var Anna Sletnes Aase (13). Hun sikret seg en svart kjole med paljetter til den nette sum av 100 kroner. Den skal hun ha på seg på juleballet.

– Dette er et bra tiltak. Det er dyrere på butikken, og det er bedre for miljøet at man kjøper brukte ting, sier hun.

Lærerros

Solveig Ringstad er kontaktlærer for elevrådet, og roser elevenes engasjement.

– Juleballet er 20. desember, og jeg tenker det er viktig for elevene at de har mulighet til å finne klær til en rimelig penge. I tillegg er dette et fint møtested mellom foreldre og elever, sier Ringstad.