NHO mener det er useriøst å behandle bedrifter på denne måten, og vi er redd for at konsekvensene vil bli dramatiske for mange. Oskar Sylte AS i Molde er sterkt berørt av de nye avgiftene, og er ei tung bør i en tid da bedriften har store utfordringer også på andre områder. Dersom regjeringen ikke snur i denne saken, kan den nye mineralvannsavgiften bety tap av viktige arbeidsplasser og i verste fall nedleggelse av en tradisjonsrik bedrift. Det er vanskelig å forstå argumentene om helseeffekt, da norske mineralvannsprodusenter har satset kraftig på å redusere sukkerinnholdet i sine produkter og blant annet satset på vann med smak. Rent vann blir ikke avgiftsbelagt, men en dråpe smak tilsatt vannet utløser avgiften.

I tillegg kommer netthandelen, der 350-kronersgrensen gjør til at folk kan kjøpe store mengder sjokolade og brus fra utlandet på nett. Dette tilsier naturlig nok at effekten av budsjettforliket også treffer andre enn de som produserer.

Næringen har et tett og godt samarbeid med helse- og omsorgsministeren om det som er verdens mest ambisiøse og systematiske samarbeidsavtale mellom myndigheter og næringsliv om sunnere kosthold. Bent Høie har nedlagt et betydelig arbeid og engasjement for å få til gode resultater gjennom dette arbeidet. Nå er vi redd for at dette samarbeidet kan rakne, fordi toneangivende bedrifter opplever regjeringspartienes opptreden som tillitsbrudd.

I NHO har vi blitt kontaktet av mange små og store medlemsbedrifter over hele landet. De tar kontakt fordi de ikke kan forstå at størrelsen på avgiftsøkningen kan stemme. Vi kan bare bekrefte at slik er det. Reaksjonen til bedriftene er vantro. De ser på dette som et uforståelig løftebrudd som kommer til å hefte ved Høyre/Frp fremover. Partienes troverdighet er kraftig svekket.

Torill Ytreberg, Regiondirektør NHO Møre og Romsdal

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Torill Ytreberg, regiondirektør NHO Foto: NHO / Moment studio