De siste åra har menneskene som bor nærmest det rasfarlige fjellet Veslemannen i Romsdalen, vært nødt til å evakuere heimene sine flere ganger. Husdyr har måttet flyttes til sikrere områder, og beboerne har på kort varsel vært nødt å forlate hus og heim, med bare det aller nødvendigste i bagasjen. De har alle fått midlertidig husly, men har måttet leve i uvisshet om hvor lang tid det ville ta før de igjen kunne flytte heim igjen. Rasalarmen har hittil blitt avblåst. Det sier seg sjøl at situasjonen med fare for fjellskred, evakuering og grunnleggende uvisshet om hvorvidt de kan fortsette å leve livene sine der de bor, har vært – og er – en voldsom påkjenning.

Når mennesker rammes av katastrofer, er alle opptatt av å ivareta de berørte som best vi kan. For fjellet Veslemannen er det staten som har valgt metoden for å overvåke bevegelsene i fjellet og metoden for å utløse et fjellskred. Ekstra tilførsel av vann er oppskriften. Det er storsamfunnet som tar avgjørelser, beboerne har bare å innrette seg.

Beboerne i Romsdalen er påført både økonomisk og psykisk belastning. Når folk påføres skade, har man som regel en forsikringsordning å støtte seg til. Menneskene som bor under Veslemannen, opplever at forsikringsselskapene sier nei til erstatning, med en begrunnelse i at det ikke har skjedd noen skade.

Denne problemstillingen har ledelsen i Rauma kommune tatt tak i. Prinsippet skal være at den som påføres utgifter eller skade som følge av naturkatastrofer, skal ha rett på erstatning. I denne saka har kommunen tatt kostnadene beboerne har hatt for evakuering og overnatting. Det viser raushet og omtanke. Rauma kommune tatt saka inn for sentralmyndighetene i tre departement, og bedt om at staten via Fylkesmannen bidrar med skjønnsmidler til å dekke kommunes utgifter.

Det skulle bare mangle. Samtidig har kommuneledelsen i Rauma gått i bresjen for å ivareta beboernes interesser, og bedt om at reglene for naturskadeerstatning og mulig innløsning av eiendommene under Veslemannen blir tilpasset rassituasjonen i Romsdalen. Det fortjener Rauma kommune honnør for. Folk som pålegges å evakuere heimene sine, må ivaretas bedre av storsamfunnet. Faren for fjellskred er langt fra over.