Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Molde sjukehus reagerer på prosessen som har ledet fram til at Helse Møre og Romsdal nå har bestemt å flytte all brytskreftkirurgi til sjukehuset i Ålesund. Til NRK Møre og Romsdal sier Nils Kristian Valle at avgjørelsen burde ha blitt drøftet med fagmiljøet først. Han etterlyser også en overordnet plan for kirurgien i fylket der også nysjukehuset på Hjelset er med i vurderingen.

Små fagmiljø

– Når man fjerner enkeltelementer av kirurgi så vil det gradvis bli vanskeligere å få det kirurgiske tilbudet man trenger for å kunne rekruttere i fremtiden, sier Nils Kristian Valle til NRK.

Valle understreker at det er snakk om et lite fagmiljø også om alt samles i Ålesund.

– I den grad vi er organisert som ett foretak, med flere klinikker, så er det rimelig å tenke på foretaket som en kompetanseenhet der man kan drive kirurgien på flere klinikker, sier han.

Overlegene vil nå levere sine innspill til ledelsen i helseforetaket.

Bestemt for lenge siden

Fagdirektør Jo-Åsmund Lund sier til Romsdals Budstikke at beslutningene er tatt for en god tid tilbake, og de er bekreftet nasjonalt og regionalt.

– Det er på høy tid å gjennomføre beslutningene, og de henger godt sammen med det øvrige utviklingsplanarbeidet helseforetaket arbeider med, sier Lunde.

Nils Kristian Valle er hovedtillitsvalgt for overlegene ved Molde sjukehus. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Per Tormod Nilsen