FRÆNA: Et enstemmig utvalg ga torsdag kveld rådmannen klar beskjed om å fortsette planleggingen av Haukås – og i tillegg finne penger til byggingen av både Haukås, Sylte og Jendem skole.

- Konsekvenser

Haukås skole var beregnet til å koste 136,5 millioner kroner. Men nye beregninger fra konsulentselskapet WSP Norge viser at skolen kan komme til å koste 213 millioner kroner, inkludert en idrettshall til 23 millioner. Rådmann Anders Skipenes anbefalte derfor politikerne i plan- og økonomiutvalget å stoppe planleggingen av skolen. Skipenes ville ha tid til å se på alle kommunens investeringer, utrede konsekvensene for kommunens framtidige drift, og komme med sin endelige anbefaling når økonomiplanen skal behandles seinere i måneden. Det sa politikerne nei til. Planlegging av ny Haukås skole skal fortsette. Rådmannen fikk også beskjed om at det skal «gis rom for både utbygging på Sylte, Jendem og Ny Haukås skole i Økonomiplana for 2018-2021.» Med andre ord: rådmannen må finne penger til alle skoleutbyggingene.

- Kjempesmell

Gruppeleder Elise Fiske i Høyre mener skolene nå er en tikkende bombe for Fræna-økonomien.

– Sylte og Jendem skole skulle koste 50 millioner kroner hver, de koster nå 61 og 77 millioner kroner. I tillegg får vi en kjempestor økning på Haukås. Vi snakker om en kjempesmell på over 100 millioner, uten at tomtekostnader er tatt med, sier Fiske, som også peker på at Tornes skole vil koste store penger om noen år.

– Samtidig skal vi ivareta alle andre behov i kommunen. Skal vi realisere alle disse skoleprosjektene så må pengene tas fra et sted, sier Fiske.

Hun ser med spenning fram til budsjettprosessen og behandlinga av økonomiplanen om to uker.

– Rådmannen har tidligere vært svært tydelig på konsekvensene av en desentralisert skolestruktur, men blir ikke hørt. Nå blir det veldig interessant å se hva han kommer med, Han er pålagt å finne penger til skoleprosjektene, men det er klart at noe må lide for det. Om det er mer eiendomsskatt, om det er dårligere omsorgstjeneste eller hva, det vet vi ikke. Men noe er det, sier Fiske.

Betydelig lavere

Ordfører Tove Henøen (Sp) mener Fiskes påstander om budsjettsprekk er feil. Hun peker på at Jendem og Sylte blir ca. 27 millioner dyrere enn de første budsjettene, og at rådmannen legger fram en «i-verste-fall»-beregning for Haukås – inkludert idrettshall og en stor buffer for uforutsette kostnader.

– Haukås skal kunne bygges for 150 millioner kroner. Så «sprekken» her er ikke i nærheten av det Elise Fiske hevder.

– Lånebehovet vil være minus 25 prosent som vi får tilbake i merverdiavgift. Det blir ca. 200 millioner i finansiering. Det er innenfor det en såpass stor kommune som Fræna kan håndtere. Vi har lav lånegjeld, mener Henøen.

Temperaturen ble tidvis høg da plan- og økonomiutvalget debatterte skoleutbyggingene. Varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap) stilte spørsmål om det var etisk riktig å sende byggingen av Sylte ut på anbud nå.

– Jeg er kjent for å være Senterpartiets festbrems. Men vi kan komme i en prioriteringssituasjon her, sa Dyrnes.

Det provoserte ordfører Tove Henøen kraftig:

– Når han kaller seg festbrems til Senterpartiet da blir jeg provosert. Senterpartiet har hele tida sagt at vi skal ha nøkterne og gode skolebygg.

Kjempesmell: Elise Fiske (H) mener skoleutbyggingen blir en økonomisk kjempesmell for Fræna. FOTO: VIDAR RYTHER MYKLEBUST Foto: Vidar Myklebust
DYR: Ny Haukås skole kan bli over 80 millioner dyrere enn beregnet. Foto: Eirik Heen