Familieposten på Knausen tar imot barn og unge som sliter psykisk, sammen med deres familie. Der får familien oppfølging av psykiater, psykolog, familieterapeut og pedagoger i 2–3 uker. Det er denne posten, blant landets eldste i sitt slag, som foreslås flyttet til Ålesund i mye omtalte «Bygningsmessig utviklingsplan» i Helse Møre og Romsdal.

«Et ønske å fysisk sammenslå»

Rbnett får bekreftet fra avdelingssjef Manuela Strauss at forslag om samloklaisering står ved lag. På side 50-51 i planen, er dette konkretisert slik:

«Det faglige og bygningsmessige utviklingsønske er at enheten i Ålesund blir samlokalisert med voksenpsykiatrisk sengepost. Videre er det et faglig utviklingsønske om å fysisk sammenslå de to døgnpostene ... (Ålesund og Molde). Begge ønskene er godt forankret i organisasjonen og i foretaket.»

Videre står at: «Nybygg vest ... er tenkt bygget sammen med psykiatrisk klinikk. Vi mener at døgnseksjonene må finne sin løsning i dette bygget. Døgnseksjonen i Ålesund utgjør ca. 1000 kvm i dag. Vi har ikke fått tilgang til arealbehov for familieenheten i Molde.»

– Lenge til flytting er aktuelt

Manuela Strauss er sjef i Avdeling for psykisk helsevern for barn og unge, der døgnpostene familie på Knausen og akutt i Ålesund inngår.

– Det er lenge til flytting er aktuelt, sier hun om planene som skisseres.

– Vi er alt godt i gang med tettere samarbeid innad i seksjonen. Samlokalisering er ikke aktuelt i første del av planen. Det er i neste fase, mot 2030, vi ser for oss dette.

– Det står at forslaget er «forankret i organisasjonen og i foretaket». Stemmer dette for ledelse og ansatte på Knausen?

– Ja, det stemmer. Det vil si – vi har i to år jobbet med en kompetanseplan for hele avdelingen, der ansatte er involvert. Der har samlokalisering vært tema. Men hvor det skulle skje, har vi ikke snakket om, fordi vi ser for oss et langt tidsperspektiv for en fysisk sammenslåing. Det kan jo også bli i Molde.

– Når akuttpost barn og unge i Ålesund tenkes knyttet til voksenpsykiatrien der, og har klart flere ansatte enn Knausen – hvor sannsynlig er samlokalisering i Molde?

– Jeg kan ikke si noe om sannsynligheten for dette. Det er ikke bestemt. Det faglige må være klart før bygningsmessige løsningene vedtas, sier Strauss.

– Fagmiljøet størst risiko

Strauss understreker at familieenheten i Molde er svært veldrevet, har høgt kompetente og engasjerte ansatte og får god respons blant brukerne.

– Hvordan vil det gå med et fagmiljø som har levd siden 70-tallet, om det flyttes?

– Det vil være den største risikoen. Og det ville gjelde begge veier. Men det er altfor tidlig å snakke om nå. Derfor har vi ikke snakket konkret med ansatte i Molde om dette. Vi har gode lokaler i Molde og Ålesund, så andre pasientgrupper er foran oss i køen for bedre lokaler, sier Strauss.

Beroliget – og urolig

På familieenheten på Knausen er de både beroliget og urolige over forslaget:

– Jeg er beroliget av Strauss sin forsikring om at samlokalisering først vil skje om mange år. Samtidig er vi urolige for at ting kan skje fortere enn tenkt. Vi må bare følge med på prosessene framover, sier seksjonsleder fot familieseksjonen BUP, Kari Eidhammer.

– Flytting av et fagmiljø ville være den største risikoen ved en samlokalisering. Det ville gjelde begge veier. Men det er altfor tidlig å snakke om nå, sier avdelingssjef Manuela Strauss. Foto: Privat