Søndag dro oppsynsmann Helge Dahlen til Fosterlågen i Gjemnes sammen med sin kollega Lars Christian Eriksen i Osenvassdraget fiskerlag. Etter tips fra hyttefolk fant og konfiskerte de et ulovlig garn på over hundre meter, fullt av døde og delvis råtten fisk.

Stått minst en uke

– Tenk å ha så lite respekt for naturen! Det gjør meg forbannet, sier Dahlen til TV2.no, som også omtaler saken mandag.

– Da vi dro opp fisken så vi at det hadde stått lenge. Jeg vil tippe minst en uke. Vi kjente det på lukten med en gang. Det var minst hundre døde fisk i garnet, sier Dahlen.

Anmeldes

Forholdet kommer til å bli anmeldt, opplyser han til Romsdals Budstikke, og viser til en rekke ulovligheter: Flytegarn i seg selv er ulovlige. Lengden på garnlenken er langt over tillatt lengde. Garnet var umerket, mens reglene sier at alle garn som settes skal være merket med navn, adresse og telefonnummer. Garn skal røktes daglig, men dette var tydelig stått i mange dager. I tillegg var maskevidden på garnet feil.

De fant også en laks i garnet. Denne var fortsatt i live og ble skåret løs fra garnet og holdt i vannet i håp om at den skulle klare seg til gyting.

– Laksen kviknet til etter hvert og svømte av gårde, men jeg er i tvil om den vil klare seg til gyting. Dette var en hunnlaks i 3-4-kilosklassen, og slike individer er utrolig viktige på gytegrunnene, sier han.