Møre og Romsdal kommer godt ut av det når Stortinget har fordelt verv og posisjoner på alle de nye folkevalgte.

Samtlige ni stortingsrepresentanter fra dette fylket har fått fagkomiteer som er svært strategiske når politikk skal settes ut i praktisk handling. Møre og Romsdal er ett av landets største eksportfylker, og har gode utsikter til å kunne bli enda sterkere.

Samtidig er også vårt fylke inne i en formidabel omstilling, der nye miljøkrav og ny teknologi innebærer at framtida blir annerledes enn fortida både for olje- og gassnæringen, landbruk, fisker og havbruk. Politikerne på Stortinget og regjeringa spiller en helt sentral rolle når det gjelder å legge til rette for at næringslivet og samfunnslivet for øvrig utvikler seg i positiv retning.

Den mest framskutte posisjonen av de ni politikerne har Helge Orten fra Høyre fått. Orten har fått ansvaret med å lede transport- og kommunikasjonskomiteen, på folkemunne kalt samferdselskomiteen.

Ledervervet innebærer at Orten skal lede en fagkomité som har ansvar for veger, jernbane, ferjer og sjøtransport, luftfart og telekommunikasjon. Før sommeren vedtok det forrige Stortinget en svært ambisiøs plan for hvordan samferdsel og transport skal satses på de neste 12 åra.

For Møre og Romsdals del innebærer Nasjonal Transportplan tidenes største satsing på vegbygging, vedlikehold av dagens veger, sterkere satsing på kollektivtransport og et kvantesprang med fornyelse av ferjeflåten med ny, miljøvennlig teknologi. Forventningene som er skapt, er store. Det blir Helge Orten og fagkomiteens jobb å levere på bestillingene.

Slik vi ser det , har Møre og Romsdal fått sterke talskvinner og -menn inn i komiteer som blir helt sentrale i tida som kommer; Else-May Botten (Ap) er nestleder i energi- og miljøkomiteen, Steinar Reiten skal jobbe i næringskomiteen, Jenny Klinge blir sentral i justiskomiteen.

To fra fylket vårt tar plass i helse- og omsorgskomiteen og har blant annet sjukehus som arbeidsfelt; Marianne Synnes (H) og Jan Steinar Engeli Johansen (Frp). I finanskomiteen har Møre og Romsdal tre representanter: Fredric H. Bjørdal (Ap), Vetle Wang Soleim (H) og Knut Flølo (Frp). Alle ni representantene er lydhøre for innspill fra innbyggerne. Den muligheten bør både enkeltpersoner, kommuner, interesseorganisasjoner og næringslivet benytte seg av.