Bevegelsene i den øvre delen av fjellpartiet er nå oppe i 15 centimeter i døgnet.

TV 2 s reporter Arne Rovik på stedet meldte litt før klokka 18 at det hadde rast flere store steiner fra fjellsiden. NTBs fotograf på stedet sier at raset gikk rundt klokka 17.45, og han anslår at det varte i rundt et halvt minutt.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til VG at det ikke er snakk om det store raset som de venter på. Til TV 2 sier Blikra at steinspranget er et signal om ustabile steinmasser, men at det er ganske normalt når fjellpartier beveger seg med de hastighetene som den øvre delen av Veslemannen nå gjør.

Det er fortsatt uvisst når fjellpartiet vil rase ned, men den siste rapporten fra NVEs geologer fredag ettermiddag viser at det er store hastigheter, og at de er noe økende.

– Hastigheten er nå om lag 15 centimeter per døgn i øvre del og 2–4 millimeter per døgn i nedre del. Værprognosene fremover melder nedbør, men mest sannsynlig i form av snø og kaldere temperatur. Vanntilførselen vil fortsette som planlagt. Farenivået er rødt, konkluderte NVE klokka 15 fredag ettermiddag. En ny rapport er ventet klokka 21.

Pøser på vann

Bare mellom klokka 0.40 og 6 natt til fredag ble Veslemannen tilført 75.000 liter vann, noe som ga umiddelbar og stor effekt, opplyste NVE på en pressekonferanse fredag morgen. Vanntilførselen har fortsatt gjennom dagen og vil bli opprettholdt utover kvelden.

– Det er et høyt tall. Vi har aldri opplevd så stor bevegelse før, sa Blikra om bevegelsen på 15 centimeter.

Rauma kommune evakuerte torsdag de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Blikra uttrykte skuffelse over at forsøkene med å få vekk de store mengdene med løsmasser som ligger i fjellet, ikke har lyktes slik som forventet. Han beklager at situasjonen fremdeles er uavklart for beboerne som er berørt.

Ustabile masser

– Vi ønsker at situasjonen for beboerne skal bli litt bedre, og at tilførselen av vann skulle fjerne mer av løsmassene enn hva som er skjedd. Det er fremdeles mye ustabile løsmasser der oppe, sa Blikra.

NVE frykter imidlertid ikke at stabiliteten til resten av fjellet Mannen blir påvirket av vanntilførselen.