Molde: – Heldigvis reagerer foreldrene. Vi fikk god respons på foreldremøtet, sier lærerne Nina Tolaas og Hanne Therese Hernborg på fjerde trinn ved Langmyra skole.

De bruker mye tid på å følge opp elevkonflikter og bruk av stygge ord blant elevene. De har diskutert hvilke tiltak de kan gjøre. Men omfanget er stort.

– Vi klarer ikke løse dette problemet sjøl her på skolen. Vi må ha hjelp fra foreldrene hvis vi skal få bukt med problemet. Foreldrene har avgjørende betydning, sier Hernborg.

– Jeg tror ikke mange har denne språkbruken heime hos foreldrene. Mange foreldre tror nok ikke dette gjelder deres unger. Men det gjør dessverre det, sier Tolaas.

Tar grep om språkbruk

De er tydelig på at de ikke lar bruken av grove skjellsord gå upåaktet hen.

– Vi bruker mye mer tid på dette enn vi ønsker. Men det handler om trivsel for ungene. Læringsmiljøet er vår agenda, sier lærerne.

– Skolen vår skal være et godt sted å være, og et godt sted for å lære, skyter rektor Margareth Mørk inn.

At elevene ikke bruker timene i klasserommet på å fordøye ubehagelige opplevelser fra friminuttene er viktig for at de skal få noe ut av undervisninga.

Når lærerne tar opp bruk av skjellsord, blir elevene flaue. De synes det er pinlig.

– Det er ingen i klassen her som sier at de synes det er greit å bli kalt det ene eller det andre. Vi jobber derfor mye med empatien, at elevene må sette seg inn i hvordan den man bruker stygge ord om oppfatter det, sier Hernborg.

– Elevene tenker ikke igjennom konsekvensene. De mener ikke nødvendigvis å kalle noen for homo eller hore. Men det er en ukultur, hvor disse ordene bare ramler ut. Jeg tror ikke de minste elevene skjønner hva ordene betyr en gang, forteller Hernborg.

Blir eksponert for mye

Lærerne peker på sosiale medier, Youtube, dataspill og TV-serier blant annet, som kilder til ordbruken.

– Ungene blir eksponert for veldig mye de ikke er i stand til å fordøye. Og når de er sinte eller frustrerte så kommer disse ordene. Sjelden i undervisningen for vår del, men vi hører stadig i friminuttene at noen blir kalt noe ingen ønsker å identifisere seg med, sier Tolaas.