MOLDE: – Dropp omkampen! var den klare beskjeden fra Midsunds Frits Inge Godø (V) da fellesnemnda behandlet søknaden om fritak for eiendomsskatt i nykommunen, som må sendes departementet innen 1. november.

Da hadde Moldes Terje Tovan (BOR) uttrykt bekymring for at «Molde må ta hele regninga» og ønsket en prinsipiell debatt om eiendomsskatten i nye Molde kommune.

Store forskjeller

I intensjonsavtalen om sammenslåingen heter det at målet er en harmonisering av eiendomsskatten i de tre kommunene mot Moldes nåværende.

Mens Molde skattlegger bolig/fritid og næringseiendom med 3,6 promille, har Nesset henholdsvis 3,5 og 7 promille. Midsund har ingen e-skatt.

– Vi snakker om «harmonisering», men i realiteten er det en disharmonisering. Midsund skjevfordeles, til Nessets disfavør. I tillegg er den begrunnet i samferdselsmessige årsaker, som vi ikke vet om lovverket tillater, sa Tovan, fra partiet som er en kjent motstander av Møreaksen over Midsund.

Måtte presisere

Intensjonsavtalen sier at «boliger/fritidseiendommer uten fastlandsforbindelse ikke skal ha eiendomsskatt.»

Det fikk leder Torgeir Dahl til å foreslå tillegget «det vil si nåværende Midsund kommune».

– Så vidt jeg vet er det ikke noen planlagte fastlandsprosesser på Sekken. Vi kan ikke ha en situasjon der Sekken er fritatt eiendomsskatt for evig tid, poengterte Dahl (H).

I søknaden til departementet ligger det også at nye Molde ønsker å utsette felles e-skatt med inntil to år fra 2020, fordi prosessen er så omfattende.

– Hva så med Nesset, som kan gå ned fra 7 promille på næring til 3,6? Statkraft ville sikkert vært glade for at vi ikke utsatte det, sa Toril Melheim Strand (Ap) fra Nesset.

– Siden kommunene sjøl bestemmer satsen, har dere jo mulighet til å gjøre noe med dette før den tid, svarte Dahl.

«Omkampstyrrani»

– Det vi holder på med er å kna til samarbeidet for nye Molde kommune. Ingen er tjent med å smelle i bordet, at dette gjelder ellers er vi ikke med, sa Tovan, som fikk Midsunds Godø (V) til å reagere:

– Å få i stand avtalen for oss, var så vanskelig og følsomt, at folk har grått undervegs. Hvis vi forandrer veldig mye på den i fellesnemnda, tror jeg vi svikter innbyggerne. Jeg er livredd for at man i nye Molde kommune skaper en sånn omkampsituasjon, som med sjukehuset. Det irriterer meg grenseløst at man skal drive å finne andre samferdselsløsninger som undergraver Møreaksen. Det er et «omkampstyrranni», sa Godø.

– Vi er ikke de eneste i Norge som søker

For å rydde opp, foreslo Svein Atle Roset (KrF) fra Nesset å i søknaden til departementet vise til intensjonsavtalens punkt 8.1, og fikk full støtte.

Der står det blant annet at man skal jobbe for å få til et unntak for at Midsund også slipper e-skatt på verk/bruk.

Prosjektleder for nye Molde kommune, Britt Rakvåg Roald, sa etter møtet at det skal være stort rom for debatt i fellesnemnda:

– Intensjonsavtalen er et godt styringsredskap, for den viser retningen man skal i, sier hun til Romsdals Budstikke. Rakvåg Roald er spent på svaret fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet når den tid kommer.

– Det kommer nok til å ta tid, men vi jobber ut ifra at det går i orden. Vi er ikke de eneste i Norge som søker om en slik dispensasjon, så utfallet blir spennende. Når vi nå har vedtatt søknad, vil kommuneadvokaten bistå videre i prosessen.

Rakvåg Roald presiserer at fellesnemnda ikke har mandat til å endre selve intensjonsavtalen. De skal jobbe med oppgaver og avgjørelser som blir delegert til dem fra kommunestyrene. Oppgaven her var å utarbeide søknaden til eiendomsskattefritak for Midsund.

– At fellesnemnda kan ta slike debatter, er bare sunt, sier Britt Rakvåg Roald. Foto: Bjørn Brunvoll
Terje Tovan (BOR) er bekymret for Midsunds rolle som «kostbar gratispassasjer» uten eiendomsskatt i lang tid. Margareth Hoff Berg (Frp) stemte også imot fritaket for Midsund. Foto: Bjørn Brunvoll