Fræna: – Kommunen har falt som en stein, sier Fiske til Romsdals Budstikke.

For enkel

Budstikka skrev fredag om Frænas dramatiske fall på rankingen over norske kommuner. Skole, barnehage, kultur og saksbehandling i byggesaker er områder kommunen gjør det spesielt dårlig på sammenliknet med andre. Rådmann Anders Skipenes forklarte fallet med at Fræna på grunn av en feil tidligere ikke har rapportert inn alle tall, noe som gjorde at kommunen i fjor kom for godt ut av sammenlikningen med andre kommuner. Elise Fiske mener forklaringen blir for enkel.

– I oversikten over barnehage har man rapportert inn tidligere, men her har kommunen rett og slett bare gjort det enda dårligere. Det har også tidligere vært innrapportert hvor lang tid kommunen har brukt på saksbehandling. Det er altså ikke manglende tall, men tida kommunen bruker har skutt i været, sier Fiske.

Lite tid

Fiske har gått nøye gjennom tallene som danner grunnlaget for rankingen.

– På sykehjemmet har kommunen over lengre tid rapportert inn at pasientene får lite tid med fysioterapeut. Fræna får rett og slett strykkarakter.

– I grunnskolen går elevene ut med lavere avgangskarakterer enn landsgjennomsnittet. Samtidig dropper altfor mange ut av videregående.

Fiske reagerer også på situasjonen i kultur og på barnehageområdet.

– Biblioteket vårt har skremmende lav aktivitet og utnyttes ikke som den ressursen biblioteket bør være. I barnehagen har vi ikke nok fagfolk, og bare 49 prosent av minoritetsbarna våre går i barnehage mot 79 prosent på landsbasis. Ikke nok med det så har vi for få sykehjemsplasser tilpasset demente. Og saksgangen i byggesaker er altfor lang. Flere av disse problemstillingene har jeg ikke hørt nevnt med et eneste ord i kommunestyret de siste to åra, sier Fiske som lanserer en liste over tiltak som hun mener straks bør iverksettes:

  • Bygge flere sykehjemsplasser, særlig rettet mot demensomsorg

  • Styrke biblioteket og stimulere til aktivitet

  • Gjennomgå teknisk etat for å kunne effektivisere og bedre saksgangen

  • Opprette flere praksisplasser i særlig barnehagesektoren

  • Etter og videreutdanne flere lærere

  • Iverksette tiltak for å bedre rekrutteringa av lærere til barneskolen

Ikke så dramatisk

Ordfører Tove Henøen er ikke enig i at situasjonen er så alvorlig som Fiske beskriver den.

– Over 40 prosent av nøkkeltallene båre er forbedret siste år, men så har vi noen store dropp på noen områder. Her må vi finne ut hvorfor. Grunnskolen har vi forbedret år for år, og det arbeidet fortsetter vi med. Økonomien har vi veldig god kontroll på, og det er viktig fordi det er grunnlaget for at vi kan fortsette å utvikle kommunen. Kulturområdet vil alle svært gjerne gi et skikkelig løft, men vi kan ikke gjøre alt med en gang. Saksbehandlingstida i byggesaker må ned, det må vi gjøre noe med.

En rapport fra Telemarksforsking som kommunen har bestilt viser at kommunen ikke driver like effektivt som sammenliknbare kommuner.

– Vi har forbedringspotensial, og vi må se hva vi kan lære av andre. Men generelt er situasjonen bedre enn den har vært på mange år, sier Henøen, og er langt på veg enig i Fiskes hasteliste.

– Dette blir viktige områder for kommunen framover.