Det sier Thor Christian Heiervang Standal etter voldsepisoden som rystet familien lørdag. Det var ved 13-tida politiet fikk melding om at en kvinnelig bilist hadde blitt slått av en syklist, og at syklisten hadde dratt videre. Det skjedde på parkeringsplassen ved Bunnpris på Fuglset.

– Vi rykka ut og snakka med kvinna. Bakgrunnen for hendelsen er noe uklar, det er mulig det kan ha oppstått noe i trafikken i forkant, sa Jan Stavaas ved operasjonssentralen Nordmøre og Romsdal til Rbnett lørdag.

Slo med småbarn som vitner

Thor Christian Heiervang Standal var sjokkert og rysta etter hendelsen. Kona Kristine satt i bilen da syklisten kom bort.

– Det som skjedde er blind vold, et forferdelig angrep. Mannen slår henne først mens hun sitter i bilen, der det også er en baby og en toåring i baksetet. De ble fryktelig redde og hylte, selvfølgelig, fortalte han til Rbnett lørdag.

– Da gikk hun ut av bilen og slo til mannen i rein refleks. Da slo han til henne på nytt. Det slaget var så hardt at hun falt mot noen søppelkasser som sto der, og så rett i bakken.

Stakk av etter det andre slaget

Heiervang Standal var sjøl i telefonen med kona da mannen kom og åpna bildøra – telefonen ble knust i slaget.

Ektemannen sier han raskt kom til stedet, det samme gjorde politiet.

– Hadde det skjedd noe i forkant som kan forklare?

– Kristine hadde lagt merke til syklisten langs hovedvegen, der han og en til sykla i bredden. Hun passerte, men uten å oppfatte det som farlig på noen måte. Men da syklisten så henne utafor butikken, kom han direkte og reiv opp bildøra, og sa at hun nesten hadde drept ham. Så slo han. Etter det andre slaget stakk han av – det hele skjedde veldig raskt.

Lørdag ettermiddag fortalte han til Rbnett at kona var forslått, ør og svimmel og nokså ute av seg, etter å ha blitt slått hardt to gonger.

– Begge slaga gikk mot ansiktet, mot kinn og tinning, sa Heiervang Standal.

Opptak på video

Paret så opptak av hendelsen etterpå. Det var fanga opp av videokameraet ved inngangen til butikken:

– Helt sjokkerende, det var tydelig skikkelig harde slag. Mannen hadde vært i butikken og handla før han gikk bort til bilen til Kristine, og også i butikken oppførte han seg aggressivt, sier Heiervang Standal.

Han la ut informasjon om saka på Facebook etter hendelsen, i håp om å finne gjerningsmannen.

Har eksplodert på Facebook

Da Rbnett snakket ham søndag ettermiddag, hadde familien fått det hele litt på avstand.

– Det står greit til nå, men vi er fortsatt rystet. Og Kristine er fortsatt svimmel og har øresus, forteller Heiervang Standal.

Kona snakket med politiet på nytt søndag, og ga mer utfyllende forklaring, sier han.

Men familien har altså ikke sittet passiv og ventet:

– Etter at jeg fortalte om hendelsen på Facebook, har det eksplodert med respons. Innlegget er delt 130 ganger, og vi har fått masse telefoner og tips som kan hjelpe politiet til å finne mannen. Nå har vi 3–4 navn vi ser nærmere på, vi tror gjerningsmannen kan være en av dem, sier han. Og:

– Hvis det er han vi tror det er, så er det en person med flere dommer for stygge episoder på seg fra før. Nå gir vi det vi har fått politiet. Så skal Kristine ha møte med dem for å se om hun kan identifisere mannen.

– Ikke lett å se med hjelm

– Så hun ham godt da volden skjedde?

– Ja. Men det svartnet for henne, og mannen hadde på seg hjelm, så man må være varsom. Vi må ikke ta feil person!

Blant tipsene familien har fått, er det både navn og bilder.

– Men noen av navna klarer vi ikke å søke opp. Når vi drar ned til politiet i morra (mandag, red.anm.), så regner jeg med at vi har fått inn så mye info vi kan. Da har vi stor tro på at politiet klarer å ta ham.

– Dette blir en slags privat etterforskning. Kan det også være problematisk å legge en slik sak på Facebook?

– Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger på at vi la det ut, men mest positive. Og slik jeg ser det: Kristine er kona mi, og barna mine ble utsatt for en stor påkjenning. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få tak i ham, sier Heiervang Standal.

– Utrolig mye hjelp

Han er overveldet over folks hjelpsomhet.

– Vi har fått utrolig mye hjelp, og utrolig mye empati. Og vi har fått 20–30 foto og eller navn på syklister.

Han har imidlertid forståelse for at noen er kritiske til framgangsmåten:

– Kun ett bilde av en «mistenkt» ble lagt åpent på Facebook, og da slo vi fast med en gang at det var feil person. Vi har bedt om – og fått – alle andre tips direkte til oss på messenger, så ingen av tipsene ligger åpent ute, sier han.

– Følte dere behov for å gjøre noe sjøl i en slik situasjon?

– Etter at det skjedde på lørdag, var det et tomrom, vi var rastløse etter at vi hadde vært på legevakta. Så vi tok tak i situasjonen ganske fort etter hendelsen. Det handler ikke så mye om at vi skal hjelpe politiet, men det var bare så ille, det som skjedde. Kristine er kjempetøff, hun håndterer det hele utrolig bra, sier han. Og:

– Nå håper vi bare politiet raskt får tak i mannen, og at folk som var til stede utafor Bunnpris kan hjelpe til med å finne han.

Fikk masse tips: – Etter at jeg la historia på Face, har vi fått 20-30 konkrete tips og mye empati, sier Thor Christian Heiervang Standal. Han forstår at noen er kritisk til framgangsmåten. Foto: Skjermdump fra Facebook