En 23 år gammel mann med midlertidig oppholdstillatelse i Norge, måtte i forrige uke møte i Romsdal tingrett, tiltalt for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Kort bekjentskap

Det var i januar i år at tiltalte og fornærmede først møttes gjennom en felles bekjent. De er bosatt i samme romsdalskommune. Etter å ha chattet et par kvelder, møttes de hjemme hos mannen.

Den 14 år gamle jenta, som i dommen blir beskrevet som «et sårbart barn», hadde fortalt ham at hun var 15 år. Hun hadde også fortalt ham at hun ikke ville ha sex med ham.

Likevel ble det til at de begynte å kysse hverandre, og han skal ifølge dommen også ha befølt henne. Det hele endte med at de hadde sex.

Fortalte det til politiet

Da jenta dro fra stedet, ville hun ikke hjem. Utpå natta ble det igangsatt søk etter henne, og politiet klarte etter hvert å finne henne ved hjelp av mobilsporing. Jenta fortalte da om hvor hun hadde vært kvelden før og hva som hadde skjedd.

Hun ble tatt med til et overgrepsmottak, hvor det ble gjort undersøkelser og tatt prøver.

Siktede ble pågrepet, varetektsfengslet og avhørt.

Ble ikke trodd

Tiltalte innrømmet å ha kysset jenta, men ikke noe mer. Retten trodde imidlertid ikke på ham, både fordi forklaringene hans til de ulike instansene spriket, og fordi det ble gjort DNA-funn både på ham og på jenta som støttet hennes forklaring.

Dommen påpeker også at hennes forklaringer har vært likelydende, både overfor politi, overgrepsmottak og i det tilrettelagte avhøret.

Sju måneder

I dommen heter det at det må «reageres strengt mot seksuell omgang med barn under 16 år». Aktor mente straffen burde settes til sju måneders fengsel.

«I straffeskjerpende retning viser retten til at tiltalte og fornærmede ble kjent med hverandre samme uke som overgrepet fant sted», heter det i dommen. Det var han som tok initiativet til seksuell omgang, og også chatteloggen viste klart hvilket forsett han hadde, skriver Romsdal tingrett.

«Retten kan ikke se at det foreligger noen formildende omstendigheter. Barn kan aldri samtykke til seksuell omgang med voksne», heter det i dommen.

Mannen ble etter dette dømt til fengsel i sju måneder. Han må i tillegg betale en oppreisning til jenta på 50.000 kroner.

Retten ble ledet av sorenskriver Svein Eikrem.