Får Høyre og Fremskrittspartiet regjere etter valget, frykter Sp-politiker Geir Inge Lien en ny runde med kommunesammenslåinger.

– Det neste blir at storkommunen Romsdal hentes fram igjen, sier Lien.

Jobben med å slå sammen kommuner er ikke fullført, sjøl om 36 kommuner blir til 16 i Møre og Romsdal. Det tror Geir Inge Lien, som er Senterpartiets andrekandidat til stortingsvalget og ordfører i Vestnes.

– Med et borgerlig flertall etter valget og Høyre og Frp som toneangivende i regjering er det duket for oppstart av runde nummer to med kommunesammenslåinger. Sentraliseringen kommer da til å fortsette. Det er garantert at vi får oppleve en nu omgang med kommunereform. Vi i Senterpartiet vil ikke ha mer sentralisering. Vi sier nei til mer sammenslåing av kommuner, sier Geir Inge Lien til Romsdals Budstikke.

Sp-politikeren viser til Høyres program, der det står at reformarbeidet skal fortsette.

Fylkesmannens ønske

– Fylkesmannen i Møre og Romsdal har vært tydelig på at antall kommuner bør videre ned, fra 16 til sju, sier Lien.

– Hva vil en ny runde med kommunesammenslåing innebære i praksis?

– Da er vi tilbake til tanken om å lage storkommunen Romsdal, er jeg redd. En slik storkommune, der alle romsdalskommunene minus Sandøy er med, er i tråd med det Høyre og Fremskrittspartiet mener. En ny runde med kommunesammenslåing betyr at verken Vestnes eller Rauma får stå som egne kommuner. Ikke Aukra heller. Presses kommunene inn i storkommunen Romsdal, vil også Eide og Frænas sammenslåtte kommune, Hustadvika kommune, gå inn i stor-Romsdal, tror Geir Inge Lien.

Distriktsarbeidsplasser

Senterpartiets hovedbudskap denne valgkampen er å motarbeide sentraliseringen.

– Valget i år er et retningsvalg. Vi mener tjenestene skal foregå nært der folk bor, ikke sentraliseres. Jeg er mot å reformere vekk arbeidsplasser i distriktene. Det handler både om arbeidsplasser og om at folk skal ha tjenestene nært. Ett eksempel: Flyttes Nav-kontoret fra Vestnes, forsvinner sju-åtte arbeidsplasser. Likedan er det i Rauma og i flere andre kommuner. Tjenestene blir ikke bedre om Nav samler virksomheten sin i to-tre byer i fylket. Og folk kvier seg for å reise langt for å komme til et Nav-kontor når de har ting de vil ta opp, sier Lien.

Han nevner politireformen og brannberedskapen som to andre eksempler på sentralisering.

– Ser du bort fra at Vestnes i framtida knas i hop med Rauma til én kommune?

– Jeg kjenner ikke annet enn fylkesmannen har satt som mål: Det bør ikke være mer enn sju kommuner i Møre og Romsdal. Jeg mener Vestnes kan ha et like godt tjenestetilbud til innbyggerne sine som Molde. Nå vet vi at Rauma valgte å fortsette som sjølstendig kommune. Vestnes likedan. Jeg tror ikke innbyggerne i Vestnes ville vært så skeptisk til å gå sammen med Rauma. Hadde jeg fått velge, ville en sammenslåing av Vestnes og Rauma vært mye bedre enn storkommunen Romsdal, hvis man absolutt skal redusere tallet på kommuner.

– Er ikke folk klar over at det kan komme en ny runde med kommunesammenslåing?

– Jeg tror ikke dette har vært tydelig fortalt til folk. Høyre har programfestet at reformen skal fortsette, fylkesmannen ønsker færre kommuner enn 16. Det forundrer ikke meg om ei borgerlig regjering vil starte en ny runde med kommunesammenslåing med en gang i neste valgperiode, sier Geir Inge Lien.