MOLDE: – De siste åra har alle kommunale gatelys vært sommerslukket mellom 17. mai og skolestart, som i år er mandag 21. august, sier Roger Rekdal, avdelingsingeniør i Molde bydrift hos Molde kommune.

– Hva er begrunnelsen?

– Det har ingen hensikt at lys står og brenner midt på sommeren, verken av miljømessige eller økonomiske hensyn, sier Rekdal.

– Det er altså for å spare penger?

– Det er også et økonomisk spørsmål, sier Rekdal.

Skrur på lysa torsdag

I år har avdelingsingeniøren selv registrert at de kommunale gatene er mørke uten lys. Han har også lest klagene på mørke gater på baksida av Romsdals Budstikke, og fått noen få henvendelser direkte.

– Været har mye å si for opplevelsen av fraværet av gatelys. Nå har det vært noen grå og mørke dager, sier Rekdal.

– Er det ikke bedre å skru på lysa for tidlig enn for seint?

– Jo. Lys er viktig for trafikksikkerheten, trivsel og for følelse av trygghet, sier Rekdal.

– Vil dere vurdere å skru på lysa tidligere neste år?

– Ja, det vil vi. Ikke minst er studentinnrykket til byen med i vurderinga, sier Rekdal, og legger til at noen dager fra eller til ikke utgjør så mye i kostnader.

– Derfor har vi besluttet at vi skrur på lysa allerede torsdag kveld, den 17. august, altså fire dager før opprinnelig plan, sier Rekdal.

To millioner i strømutgifter

Rekdal forteller at Molde kommune har cirka 5.500 gatelykter. I 2016 var utgiftene til strøm til gatelysa 2,1 millioner kroner.

– Fra mandag til fredag skrus lysa av kl. 24.00. Natt til lørdag og natt til søndag står de på hele natta, da er det flere folk ute, sier Rekdal, og legger til at lysa for øvrig styres av såkalt astronomisk ur, altså etter når det er sollys og mørke.

– Det er Istad Nett som har styringssystemet, mens vi i Molde bydrift bestemmer slukketid, sier Rekdal.

Mens lysa i kommunale veger tennes og slukkes, står lysa langs fylkesvegene, som Frænavegen, på også i sommermånedene. Statens vegvesen har ansvaret for disse.

– I noen veger er gatelysa på selv om de er kommunale?

– Enkelte kommunale veger vil lyse fordi de henger sammen med en fylkesveg. Det har å gjøre med at gatelysnettet i Molde er gammelt. Vi er i dialog med Statens vegvesen om å skille gatelysene., sier Rekdal.

Molde kommune skrur på gatelysene tidligere enn planlagt etter å ha fått klager om mørke gater.