Politimesteren i Møre og Romsdal, på ordre av Statsadvokaten, siktet Helse Møre og Romsdal (HMR) i februar for brudd på Helsepersonelloven. Helse Møre og Romsdal har nå valgt å vedta en bot på 500.000 kroner.

- Ikke forsvarlig

Sebastian Gils Ødegaard døde 22. februar 2015, ti måneder gammel, etter at det ble gjort forsøk på å frakte ham til St. Olavs hospital i Trondheim fra Kristiansund med helikopter. Helsevesenet har fått kraftig kritikk etter dødsfallet.

Statens helsetilsyn gransket saka og slo i sluttrapporten fast at Sebastian ikke hadde fått forsvarlig legehjelp. Helsetilsynet anbefalte påtalemyndighetene å ilegge HMR foretaksstraff. På bagrunn av dette og påtalemyndighetens egen vurdering ble foretaket siktet i saka i februar.

Boten ble sendt til HMR forrige uke. Størrelsen på boten ble satt til 500.000 kroner.

- Her ligger det en helhetsvurdering bak. Hvor vi ser på graden av utvist skyld og hva som har blitt gjort i liknende saker, sier politiadvokat Knut Meek Corneliussen i Møre og Romsdal politidistrikt til Rbnett.

Helgestengt

- Ønsker å lære

– I etterkant av hendelsen har Helse Møre og Romsdal arbeidet med tiltak og læringspunkt. Noen av disse ble lagt fram for styret i januar 2017, sier Remme.

Siden våren 2015 har barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund vært åpen alle sju dager i uka, men med begrenset kapasitet i helgene. Sjukepleierbemanningen i helgene blir styrket i infeksjonssesongen.

Videre viser helseforetaket til at prosedyrene for behandling av akutt sjuke barn/ungdom ble revidert i 2016. I tillegg ble også to nye prosedyrer gjeldende fra 2017: "Transport av kritisk sjuke pasienter" og "Stabilisering av kritisk sjuke pasienter i påvente av transport".

I arbeidet med utvikling av barnetilbudet i Helse Møre og Romsdal har følgende blitt gjort:

  • Helse Møre og Romsdal videreutvikler tilbudet til barn og unge som en del av arbeidet med Utviklingsplanen for foretaket.

  • I mars 2017 opprettet HMR en arbeidsgruppe som skal evaluere driftsmodellen i Kristiansund og gi råd om hvordan en i framtiden kan organisere det pediatriske tilbudet (tilbudet til barn og unge) i helseforetaket generelt og for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) spesielt.

  • I dag er SNR planlagt med poliklinikk, dag- og døgntilbud som skal oppfylle forskrift om behandling av barn i sjukehus.

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Espen Remme. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. Foto: Kjell Langmyren