En gjeng på rundt 30 personer står og stirrer ned i telefonene sine utenfor Molde videregående. Et syn som muligens ikke er så uvanlig på disse trakter. Fra alle telefoner henger ei ladeledning knyttet til en powerbank.

Rundt om på gresset, blant gutter og jenter i alle aldre, står små, usynlig lommemonstre i alle størrelser og fasonger. Med ulike egenskaper og krefter. Det er disse gjengen er ute etter. For hvis du trodde Pokémon Go hørte fortida til, må du tro om igjen.

Møtes til raid

For omtrent en måned siden ble oppdateringen «Legendary Pokémon» lansert. Den gjør det mulig å dra på såkalte «raid.» Siden den gang har appen raskt blitt den mest betalte i appstore. Totalt har spillet blitt lastet ned over 650 millioner ganger. På verdensbasis.

Ivrige Pokémon-trenere bruker hele sommerferien på å lete etter de mest sjeldne. Målet er å fange alle.

– Vi har ei gruppe på Facebook hvor vi gir beskjed om hvor vi skal møtes for å fange sjeldne Pokémon. Rundt om i byen er det Pokémon-gymer på faste punkt. Der kan det dukke opp sjeldne Pokémon. I appen står det hvor lenge den befinner seg der, og da er det om å gjøre å dra ned dit å fange den, sier Trygve Mittet Vidnes, initiativtaker til facebookgruppa. I dag er det «Lugia» som har dukket opp. Et flygende monster med synske evner.

Folk i alle aldre

Noen har vært ute fra åtte om morgenen til ni om kvelden de tre siste dagene.

– Jeg har faktisk skrevet semesteroppgave i sosialantropologi om spillet. Hvorfor er det så populært, hvordan ble det så sort? For min generasjon dreier det seg nok mye om nostalgi. I oppveksten drømte de fleste om å fange sine egne Pokémon, sier Lilja Runi Harrang (22.)

Hun studerer ved NTNU, og forteller at hun har møtt ei dame på 70 år som var ute for å fange lommemonstre.

– Det fenger folk i alle aldre. Bare se den gjengen som er samlet her i dag. Det er både barn, ungdom og voksne. Mange foreldre er ute sammen med barna sine og leter. Det er veldig sosialt, samtidig som det er et spennende og strategisk spill, sier hun.

Pokémontrenerne som møttes utenfor skolen ble delt inn i tre ulike grupper; gul, rød og blå. De må kjempe mot «bossen» før de kan prøve å fange den, som i dette tilfellet var «Lugia».

Sander Johansen (9) er en av Moldes beste Pokémontrenere. Han er i level 37 av 40 mulige.

– Det artigste er å dra på raid, slik vi gjør i dag. Og selvfølgelig å fange Pokémon, sier han.

Stemningen er spent når Pokémontrenerne forsøker å ta dagens store fangst – en legendary Pokémon ved navn «Lugia.» Foto: Pernille Huseby
Lilja Runi Harrang (22,) Sander Johansen (9) og Trygve Mittet Vidnes (28) er alle ivrige Pokémontrenere. Sander er en av Moldes beste. Foto: Pernille Huseby