Luftfartstilsynets regler innebærer blant annet at droner skal holde minst 150 meter avstand til folkemengder med mer enn 100 personer, ellers skal det holdes 150 meter avstand til enkeltpersoner, biler eller bygninger. Man har kun lov til å fly i dagslys og i edru tilstand. Man kan ikke fly nær ulykkessteder eller innen 5 kilometer fra en lufthavn. Dessuten er man er pålagt å vike for andre luftfartøyer.

De samme reglene gjelder naturligvis for Molde lufthavn Årø. På avinors nettsider er det publisert et kart med en stor rød ring som viser forbudssonen for droneflygning i byen. Den strekker seg fra rett før Aker stadion til forbi Lønset, og ut i Fannefjorden forbi Fårøya til Karlsøfjorden, opp til Tussen til Fræna og Malmedalselva. Dette er innflygingsrutene til Molde, og årsaken til forbudet er frykt for å få en drone i flymotoren.

– Det er innflygning fra begge sider, og forbudet gjelder hele bybebyggelsen. Det er av åpenbare sikkerhetsmessige årsaker. Det er langt farligere å få en drone i flymotoren enn for eksempel en fugl, sier flyplassjef, Johan Offenberg. Han tror mange ikke er klar over forbudet og den potensielle faren en drone kan utgjøre.

– Jeg har full forståelse for at det er artig å drive med droner, og at ingen gjør det med vond vilje, men det kan være lurt å tenke seg om, sier han.

Politiet i Vest politidistrikt oppfordrer dronebrukerne til å forholde seg til regelverket for hobbydroner.

– Droner er potensielt skadelige hvis de faller ned. Tenk deg scenarioet der en drone faller over en folkemengde på 15.000 mennesker som det var på den siste VG-konserten i Bergen, sier stabssjef og fungerende leder for Felles enhet for operative tjenester ved Vest politidistrikt, Gustav Landro.

8.000 kroner i bot

Dronepiloten som fløy over konserten 4. juli fikk 8.000 kroner i bot og maskinen ble konfiskert. Det er første gang politidistriktet har bøtelagt brudd på regelverket knyttet til droneflyging, men det siste året har distriktet registrert rundt 14 hendelser som kan være brudd på Luftfartstilsynets regler.

– Grunnen til at vi nå går ut med en advarsel, er at vi får en del klager knyttet til dronebruk. Vi vil minne om regelverket og gjøre folk klar over at vi reagerer, sier Landro til NTB.

Droneforeningen støtter politiet

– Vi deler helt klart politiets bekymring. Droner selges over disk uten krav til praktisk prøve, og man er prisgitt at føreren bruker fornuften og hodet, sier leder i bransjeorganisasjonen for ubemannede luftfartøyer, UAS Norway, Anders Martinsen, til NTB.

Han forteller at det snart er solgt 50.000 droner i Norge på over cirka 700 gram. På nett kan man få droner for et par hundrelapper.

– Det er en mange ansvarsbevisste dronebrukere, men det er også en del nye brukere av luftrommet. Folk må forstå hvilket ansvar de bærer, sier Martinsen.

Bransjeorganisasjonen har i samarbeid med andre parter utarbeidet et forslag til et felles informasjonsskriv som skal følge med alle droner som selges. Forslaget er sendt til Samferdselsdepartementet.

– Dette er et veldig klokt lavterskeltilbud. Når en person kjøper en drone, får man alle muligheter til å skaffe lettfattelig informasjon. Vi ser at folk flyr droner for nært flyplasser og annen lufttrafikk, sier statssekretær Tom Cato Karlsen til NTB.

Statssekretæren opplyser at det jobbes med en nasjonal dronestrategi som vil foreligge innen utgangen av året, og at forslaget fra bransjeorganisasjonen vurderes som en del av den strategien.