Pukkellaksen fanges oftere i norske elver. Fisken, som har opprinnelse fra det nordlige Stillehavet, er en såkalt svartelistet art i norsk fauna. Det vil si at pukkellaksen kan være en trussel for arter som hører naturlig til i norske elver.

Helt siden 1960-tallet har pukkellaksen dukket opp i norske fjorder og elver. Som så ofte før er det en menneskeskapt endring av naturen. Laksen ble satt ut i elver på Kolahalvøya i Russland, og spredte seg seinere til et større område. Fangster av pukkellaks skjer hvert år i Norge, mest i Finnmark nær grensa til Russland, men også enkeltindivid over hele landet, helt ned til Sørlandet. På 1960-tallet var det store fangster langs norskekysten, men etter hvert ble det færre av dem, skriver Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Pukkellaksen er på Artsdatabankens svarteliste over fremmede arter i kategorien «høg risiko». Ifølge NINA kan det for villaks og ørret oppstå negative effekter av at pukkellaksen gyter i de samme områdene.

Villaksen er truet av mange farer. Som oftest er det vi mennesker, direkte eller indirekte, som står bak trusselen. Parasitten Gyrodactylus salaris ble introdusert via oppdrettsfisk fra Sverige tidlig på 1970-tallet. Fortsatt er gyro en stor trussel for villaksen. Rømt oppdrettslaks vandrer opp i elvene og truer villaksens gyteplasser. Menneskeskapte klimaendringer er trolig også en trussel.

Feil beskatning kan omreguleres, og kan i beste fall få fiskebestander til å bli bærekraftige. Det har vi sett mange gode eksempler på langs kysten vår.

Dessverre har ikke det så langt vært tilfelle med villaksen. Sjøfisket etter laks er nesten regulert bort. For elvefiskere er reglene de fleste steder innskjerpet for å minimalisere beskatningen. Flere vassdrag er så å si stengt for elvefiske. Men villaksen er fortsatt truet.