Økning i saker om seksuallovbrudd i Forsvaret

Antall saker som gjelder seksuallovbrudd i Forsvaret har økt fra 8 til 32 på fem år. – En kraftig varsellampe, sier lederen i Norges Offisersforbund.

Aldri før har militærpolitiet i Forsvaret blitt varslet om så mange seksuallovbrudd begått av personer i militær tjeneste som i 2016, ifølge Bergens Tidende.

– Dette er en kraftig varsellampe, og svært negativt for Forsvaret sitt omdømme, sier Torbjørn Bongo som leder Offsierforbundet.

I 2011 ble det registrert 8 seksuallovbrudd i Forsvaret og i 2015 hadde tallet økt til 25. Det kommer fram i militærpolitiets årsrapport for 2016 utarbeidet av Forsvarets militærpolitiavdeling.

Terje Raknerud, sjef for militærpolitiets etter­forskningsavdeling, sier de fleste lovbruddene er seksuell handling uten samtykke og seksuelt krenkende atferd.

Trond Kotte, assisterende ­personalsjef i Forsvaret, sier resultatet var uventet.

– Jeg ble overrasket. At norsk lov blir brutt av folk i Forsvaret, er fullstendig uakseptabelt. Når det gjelder seksuell trakassering har Forsvaret nulltoleranse, sier Kotte.

I rapporten nevnes flere mulige grunner til de høye tallene, blant annet bedre rapportering, større vilje til å melde fra og høyere kvinneandel i Forsvaret.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Nyheter

Så mye fritid har vi på en gjennomsnittsdag

Halvparten av oss er svært fornøyd.

– Jeg er frustrert og forbannet og føler meg innesperret på min egen eiendom

Telenor har ennå ikke ryddet – to og en halv måned etter uhellet.

Slår alarm om synkende sædkvalitet

Antall sædceller er halvert på under 40 år.

Brunvoll kuttet mindre enn mange andre

Satset på flere bein enn offshore.

Treåring utløste nødanrop ved Ålesund

Leter etter en fritidsbåt i området.