TRESFJORD: Syltemartnan har eldgamle tradisjoner fra den tid da folk kom over fjellet for å handle hest og andre ting.

I den moderne form har Syltemartnan holdt på i 40 år, i solskinn og regn. Høgdepunktet publikumsmessig var i 1986, da selveste Bobby Bare med band besøkte Tresfjord. I andre enden av skalaen kommer 1994, da Banana Airlines kom på besøk, det var så kaldt at de måtte servere pølser i votter og det kom 20 centimeter snø på Ørskogfjellet. Da bestemte de seg for å flytte martnan fra slutten av september til august, slik har det vært siden.

Ingen dyre artister

Martnan har også vært arranger ulike plasser. I fjor ble det lagt til Tresfjord hestesportsenter, slik blir det også i år. Det blir noe både for store og små, suksessen fra barnas martna i fjor blir gjentatt. Nytt av året er en stor utstilling av veteranlastebiler, i tillegg til mønstring av veteranbiler.

Tresfjord Røde Kors har gått bort fra dyre artister, Syltemartnan er først og fremst en møteplass.

– Både publikum og utstillerne kommer tilbake år etter år. Dette er en møteplass for folk fra store deler av fylket, folk setter pris på Syltemartnan, sier Jørgen Kjersem, en av veteranene i Tresfjord Røde Kors.

Inntekter til hjelpekorpset

For laget betyr Syltemartnan mye, inntektene blir brukt til å drifte hjelpekorpset.

– 90 prosent av inntektene våre kommer fra Syltemartnan, forteller Kristin Fiksdal, leder i laget.

Tresfjord Røde Kors er aktiv på flere områder. De har beredskap i påskefjellet er med på leteaksjoner og har egen omsorgsgruppe med arrangement hver tredje uke i menighetshuset i Tresfjord.

Laget består av 35 aktive fra hele kommunen, men vil gjerne ha flere, sier Kristin Fiksdal.