Da den lille flaggspetten var ute på luftetur lørdag, var den på god vei til å bli kattemat. Redningen var 7 år gamle Alida, som så at fugleungen ble angrepet av en katt.

– Hun gikk imellom dem, jagde bort katten og løftet opp fugleungen. Vi tenkte at den ikke ville overleve natta, da den var hardt skadd, men Alida insisterte på at vi skulle gi den en sjanse. Nå bor den altså på badet vårt, og vi har både en fire uker gammel baby og en fugleunge i hus, sier mamma Sandra Skotheimsvik.

«Jesper» kviknet til

Hun forteller at dattera har tatt veldig godt vare på flaggspetten.

– Hun dypper nebbet i en skål med vann og gir den oppbløtt brød, slik hun har lært av sin undulat- og dyreglade bestemor fra Bud. Fugleungen er nå veldig kvikk og livlig. Alida synes at den ligner på en gutt, og har derfor døpt den til Jesper, sier Skotheimsvik.

Vil finne nytt hjem

Nå er familien usikker på hva de skal gjøre videre med den lille krabaten.

– Vi har kontaktet en vi kjenner som jobber som rådgiver innen forvaltning i fylkeskommunen. Han kjenner noen som kan dette litt bedre enn oss, og kanskje kan overta fugleungen. Men enn så lenge lever Jesper hos oss i Trastalia, sier Skotheimsvik.

– Foreldrene er ofte i nærheten

Naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening synes det er fint at folk vil hjelpe dyr og fugler som lider.

– Det sier også Dyrevelferdsloven at man plikter til. Når det gjelder fugleunger, er det jo slik at mange går på bakken allerede fra de er født, og forlater reirene før de er flygedyktige. Disse må man ikke ta med seg hjem, da de finner maten selv eller blir matet av foreldrene. Foreldrene er som regel i nærheten, selv om de ikke alltid viser seg, sier han.

Tidkrevende stell

Eggen oppfordrer også til å tenke over hva man kan tilby fuglen.

– Dersom de ikke får riktig stell, noe som kan være vanskelig og tidkrevende, går fugleungen en langsom død i vente. Da kan det i noen tilfeller være bedre å la naturen gå sin gang. Slike unger blir normalt fort spist av andre sultne skapninger, slik at de slipper å lide, sier han.

– Hvis du vet at begge foreldrene er døde eller lignende, må man vurdere hva som kan gjøres. Hvis fuglen må avlives fordi den er skadd, kan en veterinær avlive den kostnadsfritt. Veterinæren får økonomisk kompensasjon fra staten for å yte nødhjelp til ville og eierløse dyr, fortsetter han.

Sett fuglen ut igjen

Ut fra viltlovgivningen er det som hovedregel forbudt å holde ville dyr i fangenskap, påpeker Eggen.

– Det er likevel tillatt å ivareta syke eller skadde dyr en kort periode for rehabilitering. Forutsetningen er at dyret raskt kan settes ut igjen og klare seg bra i naturen, sier han.

Skotheimsvik ønsker ikke å bli misforstått, og sier at det ikke var slik at de tok med seg en frisk fugleunge hjem:

– Flaggspetten var blitt skadd av katten, og var trolig ikke helt flygedyktig ennå, og derfor et lett bytte for andre.